Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Konferencija Regionalno...

Srbija: Konferencija Regionalno tržište električne energije. EPS dominantan na otvorenom tržištu u Srbiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

EPS će prodavati i kupovati na SEEPEX berzi kada se steknu svi uslovi za to. Plan je da u narednih nekoliko meseci EPS bude aktivan na četiri berze električne energije u regionu – u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji – rekao je Tomaž Orešič

Na konferenciji Balkan magazina „Regionalno tržište električne energije“ državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Mirjana Filipović istakla je da će početak rada SEEPEX berze otvoriti mogućnost da Srbija bude lider u regionu i privuče velike kompanije koje već trguju u Srbiji.

“SEEPEX Srbiji može da donese dobit od povezivanja istoka i zapada na berzi, ali i tako što država može da ima korist od naplate carina, poreza, taksi”, istakla je Filipović.

Prve transakcije na berzi električne energije u Srbiji najavljene su za početak 2016. godine, a očekuje se da će među prvim učesnicima biti „Elektroprivreda Srbije“.

“EPS će prodavati i kupovati na SEEPEX berzi kada se steknu svi uslovi za to. Plan je da u narednih nekoliko meseci EPS bude aktivan na četiri berze električne energije u regionu – u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji – rekao je Tomaž Orešič, izvršni direktor za poslove snabdevanja električnom energijom „Elektroprivrede Srbije“.

On je dodao da je tržište električne energije u Srbiji 42. po redu koje je otvoreno i da su iskustva u svim zemljama slična.

– Pravac razvoja tržišta električne energije je predvidljiv i u Srbiji će biti sličan onom u Hrvatskoj ili Sloveniji, ali je dobro što su neki drugi na tim tržištima ranije napravili greške iz kojih EPS može da nauči. Konkurenti nisu oni koje sada vidimo na tržištu, to su kompanije iz sektora informacionih tehnologija, koje još i ne postoje. U EPS-u smo svesni toga i već tražimo rešenja  – rekao je Orešič.

Navodeći rezultat istraživanja po kojem kupci u proseku devet minuta godišnje razmišljaju o odnosu sa snabdevačem električne energije, što govori da većina neće otići kod drugog, Orešič je naglasio da to ne  znači da kompanije ne treba se menjaju.

“Pre 10 godina u energetskom sektoru svi su pričali o velikim projektima, a sada samo o malim isplativim projektima i kupcima. Svi jure nove biznis modele i put do kupaca, to je rešenje i za EPS”, rekao je Orešič.

O tome da je otvaranje tržišta električne energije podstaklo i EPS da se reorganizuje i menja govorio je Dragan Jeremić, direktor „EPS Snabdevanja“.

“EPS je uspeo da zadrži dominantan položaj i nakon otvaranja tržišta električne energije”, rekao je on.

Jeremić je istakao da je otvaranjem tržišta EPS u prvom trenutku izgubio oko šest odsto udela, a da se prema zaključenim ugovorima za 2016. godinu može videti da je kompanija vratila potpuni primat na tržištu.

“EPS će prema ugovorima o snabdevanju za 2016. godinu imati 100 odsto kupaca na visokom naponu, a i strateški kupci koji troše više od 15 gigavat sati energije godišnje takođe dominantno imaju ugovore sa EPS-om jer je samo 0,5 odsto tog dela tržišta kod drugih snadbevača. To nas raduje, ali nas i zabrinjava jer nam konkurencija treba da bismo bili fleksibilniji i spremali nove proizvode”, rekao je Jeremić.

Član Saveta Agencije za energetiku Republike Srbije Ljiljana Hadžibabić je rekla da je u Srbiji 60 odsto tržišta električne energije trenutno regulisano i ocenila da je to izuzetno visok procenat.

“Nema daljeg razvoja tržišta dok se i domaćinstva ne zainteresuju za izlazak na tržište, a oni se neće zainteresovati dok im to ne bude povoljnije”, ukazala je Hadžibabić.

Izvor; Newsweek.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!