Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Fabrika podignuta...

Srbija: Fabrika podignuta na jalovištu ne može bez solarnih panela

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Solarna elektrana snabdevaće proizvodnju sa 55 odsto zelene energije

Očekuje se smanjenje CO2 za 580 tona godišnje

Fabrika je izgradila solarnu elektranu zahvaljujući sredstvima EU

I knjaževačka fabrika nameštaja “S.C.S. Plus” upisala se na listu kompanija koje su izgradile sopstvenu solarnu elektranu, a u cilju smanjenja troškova energije i zagađenja.

Nastala 1997. godine na jalovištu nekadašnjeg rudnika Podvis, u istoimenom selu nadomak Knjaževca, fabrika “S.C.S. Plus” danas 95 odsto svoje proizvodnje izvozi u zemlje Evropske unije (EU).

Dugoročno posmatrano, instalacija solarne elektrane kapaciteta 480 kW bila je neophodan korak za opstanak same fabrike, pošto je novim propisima EU definisan neophodan udeo zelene energije u proizvodnom procesu svih proizvoda koji se uvoze u EU iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske (engl. Carbon Border Adjusment Mechanism – CBAM).

 

Fabrika je izgradila solarnu elektranu zahvaljujući sredstvima EU, a u okviru inicijative “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, saopštio je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Direktorka kompanije Lidija Nikolić rekla je da će nova solarna elektrana snabdevati proizvodnju sa 55 odsto zelene energije.

“Ukupna proizvodnja električne energije koju očekujemo na godišnjem nivou iznosi oko 530.000 KWh i očekujemo smanjenje CO2 za 580 tona na godišnjem nivou. Naš proizvod je već zelen, pošto posedujemo međunarodni FCS sertifikat, što znači da u proizvodnji koristimo drveće iz šuma u kojima se za svako posečeno drvo posadi jedno novo. Sada, sa električnom energijom iz solarne elektrane, on će biti dodatno ozelenjen, što će nam omogućiti da kada novi propisi EU stupe na snagu 2026. godine, nastavimo da izvozimo”, rekla je Nikolić, prenosi Blumberg.

Pored izgradnje solarne elektrane za potrebe proizvodnje sedišta i naslona za stolice od bukovog furnira, uveden je i softver koji će optimizovati potrošnju energije, a viškovi će se čuvati u posebnim baterijama koje će istovremeno napajati električne viljuškare.

Fabrika trenutno upošljava 180 radnika i radnica, većinom žena, iz Podvisa i obližnjih sela, što, imajući u vidu da je reč o manje razvijenoj opštini, ima veliki značaj za lokalnu privredu.

Ljiljana Veljković, koordinatorka projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji” u oblasti dekarbonizacije u UNDP-u, kaže da je izgradnja solarne elektrane za potrebe fabrike “S.C.S. Plus” odličan primer pravedne zelene tranzicije, s obzirom na to da prelazak na obnovljive izvore energije obezbeđuje očuvanje radnih mesta u nekada rudarskom kraju.

Zahvaljujući solarnoj elektrani, očekuje se smanjenje emisija ugljen-dioksida za više od 60 odsto, a procenjuje se i da će se mesečni računi fabrike za električnu energiju prepoloviti.

Ideja ove fabrike da solarnu energiju koristi u proizvodnji nameštaja, izabrana je za podršku putem javnog poziva u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, kao jedno od najboljih poslovnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede i društva.

Trenutno je u toku novi “Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede”, u svih pet oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan: dekarbonizacija (smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva), cirkularna ekonomija (očuvanje prirodnih resursa), smanjenje zagađenja životne sredine, zaštita i očuvanje prirode i biodiverziteta, i uspostavljanje održivih sistema za snabdevanje hranom i ruralni razvoj, koji je otvoren do kraja 2026. godine.

Projekat “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

Crna Gora: EBRD pozajmljuje CGES-u 28 miliona evra za nadogradnju trafostanice

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbeđuje kredit sa državnim garancijama crnogorskom operatoru prenosnog sistema CGES-u, vredan do 28 miliona evra. Sredstva će se koristiti za nadogradnju trafostanice Brežna.-Projekat je veoma značajan jer će omogućiti integraciju 400 MW obnovljive...

Nemačka: Radikalne izmene modela subvencija za OIE

Prema kompromisnom sporazumu vlade u Berlinu predviđene su radikalne promene u pristupu subvencija za obnovljive izvore energije u zemlji uz detaljan opis flote rezervnih elektrana kojom bi poduprli izlazak zemlje iz uglja, prenosi Euraktiv. U tom cilju, od 2025....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!