Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: EPS gradi...

Srbija: EPS gradi solarnu elektranu od 10 MW

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije (EPS) izgradiće solarnu elektranu „Petka“ u Kostolcu,  potpisivanje ugovora se očekuje u toku ovog meseca, dok bi radovi trebalo da počnu u septembru ove godine. Za izgradnju EPS izdvaja 1,36 milijardi dinara „iz svog džepa“, a instalisana snaga solarne elektrane biće 9,75 megavata.

Kako je objavio časopis „Energija“, za izvođenje radova, se prijavilo šest firmi, a u toku je izbor jedne od njih.

Prva solarna elektrana u EPS-ovom ogranku „Termoelektrane Kostolac“ gradiće se na spoljašnjem odlagalištu površinskog kopa Ćirikovac.

Planirana godišnja proizvodnja električne energije je 15,6 gigavat sati.

Rok za realizaciju projekta je 15 meseci od trenutka kada izvođač radova uđe u posao, pa bi tako krajem 2024. godine trebalo da solarna elektrana „Petka“ bude na mreži.

Kako je istaknuto, površina od 15 hektara na kojoj će biti izgrađena elektrana je već očišćena.

Prema rečima Jovana Tošića, rukovodioca projekta izgradnje ove solarne elektrane, planirano je da se ugradi 18.720 fotonaponskih modula koji će biti stavljeni pod uglom od 25 stepeni, a svaki od njih će biti „snage 580 vati i efikasnosti 21 odsto“.

Ukupno će biti 32 panela postavljena u dva reda, proizvedena struja će se plasirati na trafostanicu Požarevac.

Elektrana Petka će, kako je istaknuto u tekstu, poslužiti EPS-u kao primer za veće objekte, a plan je da se na Srednjem kostolačkom ostrvu (SKO) posle zatvaranja pepelišta, takođe izgradi solarna elektrana koja bi bila snage 200 megavata.

Okvirni plan je, da se za tu elektranu krene sa sečom stabala koja bi trajala 15 meseci, odnosno do marta ili aprila 2025. godine. Onda bi se ušlo u zatvaranje SKO koja će trajarti tri godine.

Sama površina koju će zauzimati paneli iznosiće 11,62 hektara, odnosno 116.200 metara kvadratnih, vidi se iz dokumentacije na Portalu javnih nabavki.

Kako bi se solarna elektrana povezala sa distributivnom mrežom, predviđena je izgradnja deset decentralizovanih trafostanica montažnog tipa, snage jedan megavat, dimenzija 3,52 puta 3,52 metra.

Takođe, za vezu elektrane sa distributivnom mrežom, predviđena je i izgradnja razvodnog postrojenja od 35 kilovata,  a oko stanica će biti postavljena ograda.

Sama lokacija na kojoj je predviđena izgradnja solarne elektrane „Petka“ nalazi se u zoni gde nema registrovanih retkih ili ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, posebno vrednih biljnih zajednica kao ni zaštićenih prirodnih ni kulturnih dobara ili onih koja su predviđena za zaštitu.

U sklopu zelene trasnformacije EPS-a, planrana je izgradnja dve solarne elektrane „Stiško polje 1“ i „Stiško polje 2“, snage od po 500 megavata.

Parcela na kojoj će biti izgrađena elektrana, nalazi se van zone sanitarne zaštite izvorišta naselja Požarevac i Kostolac.

Nakon završetka radova, potrebno je redovno održavanje solarnog parka kao i prostora oko njega.

Površina pod panelima bi trebalo da se redovno kosi i uklanja korov sa njega.

Takođe potrebno je redovno održavanje drenažnih kanala kako ne bi došlo do nagomilavanja prirodnog otpada (granje, lišće), zarastanja kanala u korov i izlivanja vode tokom obilnih kiša ili topljenja snega.

U zimskom periodu je potrebno voditi računa o visini snežnog pokrivača kako bi se omogićilo nesmetano funkcionisanje elektrane i pristup svim njenim delovima, prenosi Nova ekonomija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...

Srbija: HE na Drini ispunile proizvodne planove

​ Kraj novembra obeležili su odlični proizvodni rezultati u „Drinsko-Limskim“ hidroelektranama. Hidroelektrana „Bajina Bašta“ premašila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za skoro 11 odsto i ovogodišnji plan proizvodnje od 1.689.000 MWh dostigla je 28. novembra u ponoć, saopštio je EPS. Reverzibilna...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!