Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Bajatović-Kreće Južni...

Srbija: Bajatović-Kreće Južni tok u Srbiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Gradnja dela južnog toka koji prolazi kroz Srbiju počeće između 20. novembra i 20. decembra, najavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

“Sve je spremno, danas ćemo dobiti lokacijsku dozvolu, a otvaranje će biti kod Kovilja”, rekao je Bajatović.

On nije mogao da precizira ko će od zvaničnika prisustvovati na otvaranju. Bajatović nije mogao da precizira tačan datum početka gradnje, jer, kako je istakaom to zavisi od predsednika Srbije i Rusije, ali je naglasio da će sigurno biti do kraja godine.

“Realno je da se radovi svečano otvore u decembru, a da u februaru praktično počnu na terenu”, naglasio je direktor Srbijagasa.

On je najavio i da će biti raspisan jedan tender i da će biti izabran jedan izvodjač radova po sistemu “ključ u ruke”.

Bajatović je dodao da bi sledeće nedelje trebalo da bude odobrena lokacijska dozvola a u narednim danima i revizija glavnog plana nakon koje će biti objavljen tender za izvodjače radova.

On je kazao i da će 2014. godine na raspolaganju biti 500 miliona evra za finasiranje gasovoda Južni tok.

Ponovio je i da su u ovoj godini Srbijagas i Gasprom obezbedili po 75 miliona evra za izgradnju, a u narednoj godini obezbediće još po 175 miliona evra.

Bajatović je istakao i da su kompletna Vlada Srbije i svi ministri, uključujući i ministarku energetike Zoranu Mihajlović, za projekat Južni tok, kao i da je dve trećine poslanika u Skupštini Srbije podržalo taj projekat.

Direktor Srbijagasa je kazao i da je Gasprom zakupio 100 odsto kapaciteta gasovoda Južni tok na 25 godina, tako da Srbija ne snosi nikakav rizik.

Deonica gasovoda Južni tok kroz Srbiju je vredna 1,7 milijardi evra i projekat u Srbiji će realizovati zajedničko preduzeće Južni tok Srbija, u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.

Dužina glavnog dela gasovoda kroz Srbiju je 421 kilometar, krak za Republiku Srpsku je 105 kilometara, a za Hrvatsku 52 kilometara.

Ne odgovara na pitanja Insajdera

Bajatović je danas održao konferenciju za novinare na temu konferencije je “Srbijagas 2008-2013. godine i njegove perspektive. Međutim, Bajatović je ponovo odbio da odgovri na pitanja redakcije Insajder o poslovanjima Srbijagasa koja je Insajder pokrenuo u poslednjem serijalu “Energetski (ne)sporazum”.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!