Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Sibirska zima bez restrikcija struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković izjavio je u sredu da u Srbiji neće biti restrikcija struje i da svi prozivodni kapaciteti EPS-a rade maksimalnom mogućom snagom.

Ukoliko ne bude havarisjkih situacija nećemo imati nikakve restrikcije struje, rekao je Marković i dodao da EPS uvozi dnevno oko devet miliona kilovat časova električne energije, a narednih dana će biti i dodatnog uvoza struje, čija je trenutna cena na evropskom tržištu prilično visoka.

On je na konferenciji za novinare rekao da je potrošnja struje na teritoriji Srbije sa Kosovom dostigla istorijski rekord 157,8 miliona kilovat časova dnevno zbog velike potrošnje struje za grejanje do čega je došlo zbog niskih spoljašnjih temperatura.

Potrošnja struje na teritoriji Srbije bez Kosova je 135,8 miliona kilovat časova dnevno i očekuje se da će i ta potrošnja nadmašiti prošlogodišnji rekord od 136 miliona kilovat časova.

Očekuje se da će rekordna potrošnja struje u Srbiji trajati u narednih 10 do 15 dana ukoliko se obistine hidrometeorološke prognoze.

Marković je istakao da svi proizvodni kapaciteti EPS rade i da će u toku dana biti pokrenuta i energana u Sremskoj Mitrovici, koja je najskuplji izvor struje.

U distributivnoj mreži, rekao je on, situacija nastala zbog velikog snega stabilizovana je i trenutno najveći problem je u Negotinu, gde je zbog kvara na trafo-stanici bez struje oko 8.000 potrošača. U području Kragujevca oko 700 potrošača nema struju, u Boru oko 200 a u području koji snabdeva “Elektro Srbija Kraljevo” oko 980 potrošača.

Prema rečima Markovića, enormno velika potrošnja je na severu Kosova, na području Leposavića i Leška, koje strujom snabdeva EPS, a razlog za to je činjenica da je stepen naplate u tom kraju vrlo nizak, jednocifren.

Prosek potrošnje 20.000 potrošača u Leposaviću je u decembru bio 1.600 kilovata po domaćinstvu, a u Lešku, gde ih ima 2.000, potrošeno je prosečno više od 2.000 kilovata, precizirao je.

Marković je upozorio da bi, zbog velikog opterećenja mreže, jer je cena struje toliko niska da sama po sebi podstiče neracionalnu potrošnju, moglo dolaziti i do automatskog prekida isporuke struje zbog zaštitnih uređaja u trafo-stanicama, koji se sami aktiviraju u toj situaciji.

Marković je apelovao na potrošače da racionalno troše električnu energiju.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!