Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeSaradnja hrvatskog Plinakra...

Saradnja hrvatskog Plinakra i Transjadranskog gasovoda

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Transjadranski gasovod (TAP) i Plinakro (Plinacro), hrvatska kompanija za prenos gasa, potpisali su sporazum koji će omogućiti dalje produženje planiranog gasovoda na Crnu Goru, Bosnu i Hrvatsku. Memorandum o razumevanju, potpisan 25. februara, predstavlja osnovu za saradnju sa Jonsko-jadranskim gasovodom (IAP) koji treba da obezbedi veću sigurnost u snabdevanju jugoistočne Evrope gasom.

Plinakro, državna kompanija koja upravlja sistemom gasovoda u Hrvatskoj, planira da izađe na nova tržišta jugoistočne Evrope i stoga podržava IAP tvrdeći da će doneti energetsku bezbednost i ekonomske dobrobiti regionu.

Planirano je da IAP koji će, kako se procenjuje, koštati 230 miliona evra, poveže Albaniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Predviđeno je i osnivanje zajedničke radne grupe koja će razmotriti polja potencijale saradnje.

TAP namerava da izgradi cevovod za prirodni gas koji će povezati Grčku preko Italije i Albanije sa Jadranskim morem. Taj gasovod biće deo Južnog gasnog koridora koji je označila EU a koji će povezati kaspijske izvore gasa sa Evropom i obezbediti znatan kapacitet protoka. Dužinom od 520 kilometara TAP je najkraći i najekonomičniji predloženi gasovod na koridoru.

Predsednik uprave Plinakra Jerko Jelić-Balta rekao je EurAktiv da je hrvatska odluka da uđe u partnerstvo sa TAP zasnovana na oceni da je taj planirani gasovod, koji konkuriše drugim sličnim projektima, najrealniji.

Jelić-Balta je podsetio da je Hrvatska aktivna u više projekata povezivanja gasovoda – sa Mađarskom i gasovoda prema Dalmaciji. Novi gasovod prema Dalmaciji kasnije bi mogao da bude povezan sa TAP.

On je takođe rekao da je Hrvatska inicirala međuvladinu deklaraciju Albanije, Crne Gore, BIH i Hrvatske kojom se otvara put za izradu studija izvodljivosti. Plinakro je tehnički koordinator za projekat gasovoda IAP.

Izvršni direktor TAP Ćetil Tungland (Kjetil) ocenio je da će gas sa polja Šah Deniz II u Azerbejdžanu doprineti  da se region, koji je sada zavisan od uvoza iz Rusije, snabdeva iz više različitih izvora. Druga prednost TAP, prema njegovim rečima, je što će zemlje u regionu prvi put biti međusobno povezane i moći će da pomognu jedna drugoj u slučaju potrebe, ako Moskva zavrne slavine.

Jelić-Balta i Tungland su kazali i da će gradnja deonice IAP od Dalmacije do Crne Gore i zatim do Albanije zavisiti od napretka projekta TAP.

Planirano je da TAP počne da radi 2017, ako bude dobijen ugovor o isporuci sa polja Šah Deniz II.

Izvor Euroactiv.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!