Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeGlobalna zabrinutost zbog...

Globalna zabrinutost zbog cena nafte raste

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Cene nafte ponovno su skočile u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što su protesti u Omanu potpirili zabrinutost u vezi sa sigurnošću snabdevanja s Bliskog Istoka a podaci pokazali dramatično smanjenje izvoza iz severne Afrike zbog pobune u Libiji, objavio je Reuters.

Cene barela sirove nafte za isporuke u aprilu na londonskom su tržištu porasle za 1,54 USD na 113,68 USD. Na američkom su tržištu bile u plusu 1,10 dolara i iznosile su 98,98 USD.

Saudijska Arabija povećala je proizvodnju nafte znad 9 miliona barela dnevno. Saudijci su povukli taj potez kako bi nadoknadili smanjenu proizvodnju u Libiji, ali ulagači strahuju da bi se nemiri mogli proširiti na ostale velike proizvođače nafte, kao što su Kuvajt i Iran.

U januaru Saudijska Arabija crpila je oko 8,3 miliona barela dnevno, iako neki procenjuju da je proizvodnja dosegnula i 8,9 miliona barela dnevno. Najgori scenarij za tržišta nafte bio bi prekid snabdevanja iz te zemlje, koja raspolaže najvećim rezervnim proizvodnim kapacitetima i jedina može brzo popuniti rupe u opskrbi.

“Nema sumnje da na tržištima trenutno prevladava strah jer ulagači nastoje dokučiti što će se dogoditi nakon Libije i pitaju se hoće li se aktualni nemiri dramatičnije proširiti na istok, u naftom bogate zemlje Perzijskog zaljeva, i narušiti stabilnost regije”, tumači Edward Meir iz MF Globala.

“Racionalna analiza navela bi nas na zaključak da je sadašnji rast cena verojatno preteran”, dodje Meir, podsećajući da libijska proizvodnja čini manje od dva posto svetske opskrbe i da vjerojatno nije izgubljena zauvijek.

Oman je najnoviji proizvođač u kojem su izbili nemiri, iako zasad nisu uticali na proizvodnju. U toj se zemlji proizvodi 850 hiljada barela nafte dnevno, odnosno jedan posto globalne potrošnje, i može se očekivati da bi eventualni poremećaji uticali na cene.

Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama da je cena barela referentne korpe njene nafte u petak iznosila 108,31 USD, pojeftinivši za 2,70 USD u odnosu na dan ranije.

Izvor Energetika-net.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!