Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Prozjumeri traže...

Rumunija: Prozjumeri traže od vlade da odustane od “poreza na sunce“

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Udruženje potrošača i energetskih zajednica u Rumuniji traži od svoje države da odustane od uvođenja poreza na potrošnju električne energije koju proizvedu kupci-proizvođači struje (prozjumeri), odnosno domaćinstva koja imaju solarne elektrane.

Takozvani „porez na Sunce“ se odnosi na uvođenje poreza na sopstvenu potrošnju struje, odnosno energije koju proizvode i troše prozjumeri, preneo je Euractiv.

Rumunsko zakonodavstvo inače već dozvoljava da rumunski Nacionalni regulatorni organ za energiju (Autoritatea Națională de Reglementare în Domneniul Energiei, ANRE) već uvede „porez na Sunce“ za nekoliko kategorija potrošača, kao što su korisnici programa Casa Verde, Electric Up ili Repover EU, a od 2026. godine za sve kategorije potrošača.

Broj prozjumera u Srbiji, domaćinstava koja su instalirala solarne panele i sada EPS-i šalju viškove energije koje proizvedu, u 2023. godini, prvih punih 12 meseci od kada ova mogućnost postoji, popeo se na skoro 2.000, prenela je nedavno Nova ekonomija.

Ugradnja solarnih panela u Srbiji najkorisnija je onima koji često ulaze u crvenu ili plavu zonu.

„Jedina stavka koja nepovoljno utiče na uštede kupaca-proizvođača, a time i period isplativosti investicije, je pristup distributivnoj mreži,“ rekla je nedavno komentarišući položaj prozjumera u Srbiji, Milena Milosavljević, autorka platforme Solarni kalkulator.

Uvođenje ovog poreza rumunska vlada je opravdala kao obavezu primene evropskog zakonodavstva. Nekoliko institucija u Rumuniji (Ministarstvo energetike, Zakonodavni savet Rumunije, Komisija za ekonomsku politiku, kao i Vlada Rumunije) je zvanično proglasilo da je uvođenje zakonskog okvira za ovaj porez obavezno.

Evropska Direktiva RED II, kako se podseća, veoma jasno stavlja do znanja da je oporezivanje sopstvene potrošnje struje opciono za svaku državu članicu. Evropska komisija u istoj direktivi pominje kako ne preporučuje naplatu sopstvene potrošnje, ali ostavlja svakoj državi članici da odluči.

ODGOVOR EVROPSKE KOMISIJE

Pozivanje na Evropsku direktivu za uvođenje takozvanog „poreza na Sunce“ navelo je Asocijaciju potrošača i energetskih zajednica u Rumuniji da se obrati Evropskoj komisiji, koja je odgovorila da je primena njene direktive opciona za države članice.

Kako se dodaje, zbog toga, službe Evropske komisije ne smatraju ne uvođenje ove vrste odredbi kršenjem evropske direktive.

U rumunskom udruženju potrošača takođe tvrde kako uvođenje poreza nije nametnula EU, već je to odluka rumunskih političara. Takođe, naglašava se i da nadležne službe za primenu zakonodavstva, nisu na pravi način razumele EU direktivu.

Inače, kako se objašnjava, sve institucije u Rumuniji i vladajuće stranke saopštile su kako ne podržavaju ovaj porez, ali da ih EU obavezuje da ga uvedu u rumunsko zakonodavstvo.

Izvor: Nova ekonomija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: PPC pozajmljuje 200 miliona evra od EBRD-a za nadogradnju distributivne mreže

Kompanije Retele Electrice, deo grčke PPC grupe, potpisale su kreditne ugovore u vrednosti od milijardu leva (oko 200 miliona evra) sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Bankom Transilvania, BCR i ING Bankom Rumunija.Sredstva će se koristiti za...

Rumunija: Delgaz Grid ulaže 82 miliona dolara u modernizaciju niskonaponske mreže

  Delgaz Grid, vodeća kompanija za distribuciju električne energije u Rumuniji, najavila je značajna ulaganja u ukupnom iznosu od preko 82 miliona dolara za unapređenje niskonaponskih linija i transformatorskih stanica.  Ova ulagnja podržava Fond za modernizaciju, u cilju unapređenja pouzdanosti i efikasnosti elektrodistributivne...

Rumunija: ANRE odobrava povećanje regulisanih tarifa za distribuciju gasa za 19%

Rumunska regulatorna agencija ANRE odobrila je regulisane tarife za distribuciju prirodnog gasa koje se primenjuju na od 1. jula, Mera neće značajnije uticati na finalne račune za gas, koji uključuju druge tarife, akcize i PDV. Povećanje tarifa uslovila su tri...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!