Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Cena gasa...

Rumunija: Cena gasa za ovu zimu na BRM – najviša u EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Igrači na tržištu gasa očekuju tešku zimu u Rumuniji i regionu, a cena gasa za isporuku u naredna tri meseca na Rumunskoj robnoj berzi (BRM) je trenutno najviša u poređenju sa vodećim evropskim berzama.

Dok su rumunske cene na kratkoročnom tržištu, za dan unapred, niže od onih u Mađarskoj ili Austriji, sitaucija je obrnuta na srednjeročnom i dugoročnom tržištu. 

Naime, ovog meseca Gazprom koristi Rumuniju kao tranzitnu zemlju za isporuke u Mađarsku, zbog čega je cena na BRM niža nego na mađarskoj berzi CEEGEX, sa uračnunatim transportnim tarifama.

Očekivano je da će se u narednom periodu, verovatno od januara, situacija obrnuti, i da će Rumunija uvoziti, umesto da izvozi gas u susedne zemlje. 

Cena gasa za isporuku u januaru porasla je u sredu na skoro 111 evra po MWh, a za isporuku u februaru i prvom kvartalu sledeće godine, na 109 evra po MWh.

Poređenja radi, na najvažnijem regionalnom tržištu, austrijskom CEGH, cena gasa za isporuku u januaru iznosi 101,5 evra po MWh, u februaru 102,5 evra po MWh i za prvi kvartal 100,5 evra po MWh.

Na referentnoj evropskoj berzi TTF, cena za januar i februar iznosi 97 evra po MWh, a za prvi kvartal sledeće godine 95 evra po MWh.

Popunjenost skladišta gasa u Austriji, Mađarskoj i Rumuniji je na minimumalnom nivou u poslednjih pet godina i iznosi 54,5% ukupnog kapaciteta, što je za 10 procentnih poena manje od prethodnog negativnog rekorda, iz istog perioda 2018. godine – 65% kapaciteta.

Trenutno se u skladištima u Austriji, Mađarskoj i Rumuniji nalazi 106,8 TWh, za 62,5 TWh ispod nivoa u istom periodu 2020. godine i za 20 TWh ispod minimalnog nivoa s početka decembra 2018. godine.

Izvor: profit.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...

Rumunija: Rompetrol traži partnera za projekat zelenog vodonika

Rompetrol Rafinare traži partnera za izgradnju i upravljanje postrojenjem za zelenu vodinik a cilj projekta je dekarbonizacija rafinerije Petromidia. Postrojenje bi trebalo da bude locirano u blizini rafinerije i da proizvodi 11.000 tona zelenog vodonika godišnje. Za to je potrebno obezbediti...

Rumunija: Zeleno svetlo za projekat vetra kompanije NERO Renewables

Projekat vetra u okrugu Buzau, koji je prvobitno bio namenjen za prenos obnovljive energije u Holandiju, dobio je odobrenje rumunske regulatorne agencije za vodu i energiju ANRE. Ovo je jedan od poslednjih koraka u procesu odobrenja investicije  a nosilac projekta sada mora...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!