Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Rudarstvo – veliki potencijal Srbije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Predsednik Boris Tadić izjavio je da Srbija ima veliki potencijal u rudarstvu i da je obaveza države da dovrši istraživanja, tako da građani znaju kakav je geološki bilans Srbije.

Prilikom obilaska Rudarsko-topioničarskog basena “Bor”, Tadić je rekao da ne treba kreirati bajke o neverovatno bogatoj zemlji Srbiji i na bajkama zasnivati budućnost, već precizno i pouzdano istražiti šta Srbija ima u geološkom smislu.

Svaka zemlja danas, pošto se povećava broj ljudi, kako je dodao, ima obavezu na globalnom planu da analizira koji su njeni prirodni potencijali razvoja.

Kao primer Tadić je naveo severni deo Srbije, oblast izuzetno bogatu naftom i gasom, i ukazao da su tu moguća istraživanja nafte i gasa.

Prema njegovim rečima, NIS zajedno sa “Gaspromom” vrši istraživanja i mi na kraju procesa moramo saznati kakvi su stvarno geološki potencijali razvoja Srbije.

Verujem da u ovoj decniji možemo dovršiti značajan nivo istraživanja koristeći nove tehnologije, naglasio je Tadić u izjavi koju je novinarima dao u kafiću na 11. horizontu borske jame, odnosno na 542. metru ispod zemlje.

Svaka zemlja, prema njegovim rečima, mora da analizira i sve strateške materijale i sirovine, i energente i da istovremeno razvoj u domenu geologije usaglasi sa zaštitom životne sredine.

To važi kako za Srbiju tako i čitav region, ali posebno važno za koncipiranje takvog razvoja jeste, kako je naglasio Tadić, da imamo investicije u obrazovanje kako bi iz godine u godinu stvarali radni potencijal da imamo maksimalan efekat korisnog dejstva.

Naša strategija u razvoju rudarstva podrazumeva da što više sirovine plasiramo u finalne proizvode i zbog toga valjaonice jesu prirodan nastavak posla, na primer, u Boru.

Za Bor je, prema njegovim rečima, od presudne važnosti kako će izgledati dalja tehnologija u obradi rude, kako će izgledati čitav proces zaštite životne sredine, jer ovaj kraj Srbije ne samo što je davao našoj zemlji, njenom razvoju, već je mnogo kuburio zbog nedovoljno investicija u zaštitu životne sredine.

Moramo voditi računa o našim radnicima i rudarima, jer je njihov posao direktno povezan sa razvojem naše zemlje, podvukao je predsednik.

Na kraju je Tadić, povodom uspeha srpskih sportista, ukazao da su i rudari, metaforički rečeno, šampioni, jer svakodnevno u svojoj oblasti ostvaruju velike pobede.

Tadić je juče obišao radove na rekonstrukciji topionice i izgradnji nove fabrike sumporne kiseline, kao i postrojenje za reciklažu starih guma u okviru RTB “Bor”.

Borski rudnik bakra postoji od 1901. godine, a od 1961. počeo je da radi i rudnik u Majdanpeku, tada najveći i najmoderniji u Evropi.

Majdanpek i Bor od tada funkcionišu u RTB “Bor”, a do kraja 2010. godine dali su više od četiri miliona tona najčistijeg katodnog bakra.

Samo iz majdanpečkog rudnika dobijeno je 1.700.000 tona tog metala, a zajedničkoj kompaniji Majdanpek je u poslednjih pet decenija dao i 84,3 tone zlata, 438 tona srebra i više desetina tona skupocene platine, paladijuma i selena.

Prema podacima koje je RTB saopštio prošlog jula, za šest meseci proizvedeno je 14.000 tona katodnog bakra, 34 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, a dato je deset odsto više zlata i 20 procenata više srebra.

Moramo da sačuvamo železaru

Predsednik Boris Tadić izjavio je da je Srbija započela razgovore sa potencijalnim investitorima za smederevsku železaru.

Tadić je istakao da će budući investitor morati da zadovolji dva uslova – da bude operator u proizvodnji čelika, ali da, pri tom, ima svoje rudnike gvožđa i da ima koks.

Predsednik je naglasio da država nije specijalizovana za proizvodnju čelika i da ne planira da se time bavi, ali da je u sadašnjim okolnostima morala da učini sve da bi sačuvala radna mesta i potencijal smederevske železare.

Izvor Rts

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!