Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

RTB Bor prošlu godinu završio u plusu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Poslije više decenija poslovanja sa gubitkom, Rudarsko-topioničarski basen (RTB) “Bor” prošlu godinu završio je sa dobitkom od gotovo dva miliona dolara, kaže Mirjana Antić, zamjenik generalnog direktora za ekonomiju.

Podsjetimo, RTB je 2009. godine zabilježio gubitak od 86,5 miliona dolara, pri čemu je čak 35 miliona “otpalo” na finansijsko poslovanje, odnosno “minus” je nastao na kursnim razlikama i kamatama na aranžmane koji su sklapani do 2000. godine.

– RTB je, iz tekućeg poslovanja, prošle godine ostvario pozitivne rezultate koji, u potunosti, anuliraju sve negativne uticaje kursnih razlika i drugih troškova evidentiranih kao posljedica stvorenih finansijskih i komercijalnih obaveza do 2000. godine – precizira Antićeva, naglašavajući i da bi rad sporednih preduzeća iz sastava RTB “Bor”, kao što su Livnica, fabrike soli i bakarne žice, Istražni radovi… trebalo preispitati.

Po njenim riječima, potrebno je, što prije, rasteretiti fabrike u kojima se dobija bakar od gubitaka koje su, do sada – u kontinuitetu – pravili drugi pogoni, jer se na taj način “jedu” pozitivni efekti proizvodnje crvenog i plemenitih metala.

– Ove godine očekujemo da proizvodna linija za dobijanje bakra ostvari dobitak od gotovo deset miliona dolara – naglašava zamjenik generalnog direktora RTB za ekonomiju. – Ali, postoji rizik da se ti efekti značajno umanje, zbog lošeg poslovanja ostalih sporednih pogona i djelatnosti u okviru RTB. Zato bi trebalo preispitati instalisane kapacitete pojedinih pogona, mogućnost plasmana i zahtjeve tržišta, kako bi se ustanovila svrsishodnost njihovog postojanja i rada.

S druge strane, Dragan Aleksić, predsjednik Jedinstvene sindikalne organizacije RTB, ističe kako je zadatak menadžmenta da obezbjedi posao i za sporedne pogone.

– Naš zadatak je da se brinemo o radničkim pravima i, stoga, ne djelimo pogone u kojima rade naše kolege na “sporedne” i “direktne” – kategoričan je Aleksić. – Opet, sasvim je normalno da poslovodstvo Kompanije mora da vodi računa o uposlenosti svih pogona i redovnom obezbjeđivanju zarada za svih 4.800 radnika, koliko ih ima u RTB “Bor”.

Povećanje plata
Sindikati su, sa poslovodstvom RTB, dogovorili povećanje plata u prosjeku od 12,5 odsto, dok će oni koji rade na najtežim mjestima dobiti i više. Prije ove povišice, prosječna zarada bila je nešto veća od 40.000 dinara, a RTB je velika kompanija i ona, po svim parametrima, mora da se mjeri sa najuspješnijim srpskim preduzećima, kao što su NIS, EPS ili “Telekom” – obrazložio je Aleksić. Novosti

Izvor:Balkans.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!