Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska prodaje...

Republika Srpska prodaje HE na Trebešnjici

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Dokapitalizacija kompanije Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), koja se planira prodajom akcija na Banjalučkoj berzi, znači privatizaciju tog društva. Prema nepotvrđenim informacijama Srbija je zainteresovana za kupovinu akcija čime bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih delova Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Portal CAPITAL objavio je u utorak da HET planira da se dokapitalizuje emisijom akcija u vrednosti od čak 435 miliona maraka (222,7 evra), što je za 50 miliona KM (25,6 miliona evra) više od trenutne ukupne vrednosti akcijskog kapitala društva.

Finansijski i stručnjaci za tržište kapitala sa kojima je CAPITAL razgovarao slažu se da pomenuta prodaja akcija znači privatizaciju HET-a.

„Ova prodaja akcija znači privatizaciju preduzeća, menja se vlasnička struktura, emituje se više akcija nego što HET ima. Ako neko kupi sve, ima većinski paket, što znači privatizacija, bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske. U Odluci nigde ne stoji ograničenje, odnosno da neko ne može steći više od 10 odsto akcija, što znači da jedno lice može kupiti čitavu emisiju akcija“, tvrde stručnjaci za tržište kapitala.

Dodaju da se, pored toga, do sada prilikom prodaje državnog kapitala tražila potvrda ko ima izmirene obaveze, a sada se to ne traži i bilo koji poreski dužnik može da kupi akcije.

„Potpuno je srušen koncept upravljanja javnim preduzećem“, kategorični su stručnjaci.

Slažu se i da ima dosta nepoznanica jer nije definisano ko je oslobođen od preuzimanja, ukoliko stekne više od 30 odsto kapitala HET-a.

„Onaj koji stekne taj deo akcija mora po zakonu da uđe u preuzimanje, ali on se toga oslobađa. To je privatizacija na mala vrata, postoji interes Srbije da kupe za 50 miliona evra akcije i steknu kontrolu nad preduzećem. Ima dosta nepoznanica, za male pare neko potpuno nov i sa strane može preuzeti većinski paket akcija u HET-u“, navode sagovornici CAPITAL-a.

Prodajna cena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine iznosi 0,29 KM (0,15 evra) po jednoj akciji. Cena za preostale akcije formiraće se na berzi, po principu višestrukih cena, s tim da će prodajni nalog biti unesen po ceni od 0,29 KM. Standard povećanja cene je 0,01 KM.

Pored Odluke o emisiji akcija javnom ponudom, koja je stavljena na dnevni red sednice Skupštine akcionara HET-a za 21. januar, predložena je i Odluka o oslobađanju od obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje investitora – kupaca emisije akcija.

HET je treći kvartal prošle godine završio sa dobiti od 4,4 miliona KM (2,25 miliona evra), a na polugodištu je imao neraspoređenu dobit od 35,2 miliona KM (18 evra). Ukupan kapital tada je iznosio 907,9 miliona KM (464,8 miliona evra).

Kada je ranije spominjano pitanje privatizacije Elektroprivrede RS, predstavnici vlasti bili su kategorični da se to neće desiti i da nije u planu.

Izvor: capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Republika Srpska: EFT pustio u rad solarnu elektranu Bileća od 60 MW

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je završena izgradnja solarne elektrane Bileća kompanije EFT, instalisane snage 60 MW. Solarna elektrana Bileća nalazi se na lokaciji Zarječje i prostire se na 133 hektara. Procenjuje se da će solarna...

Region JIE: Srpska je spremna na razgovor sa Crnom Gorom o hidropotencijalu Bilećkog jezera

Izražavam potpunu spremnost na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera, saopštio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić odgovarajući na poziv ministra energetike i rudarstva Crne Gore Saše Mujoviću od 27. marta ove...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!