Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Počeo...

Republika Srpska: Počeo godišnji remont na postrojenjima Hidroelektrana na Trebišnjici

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Na postrojenjima Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, jednog od najstabilnijih proizvođača struje u sistemu „Elektroprivrede Republike Srpske“, danas je počeo redovni godišnji remont, za koji će ova firma izdvojiti znatna sredstva, potvrdio je Srni izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a Ljubomir Zotović.

Zotović je pojasnio da su remontni radovi počeli na Hidroelektrani /HE/ „Trebinje jedan“ i da će trajati 40 dana, s tim da je prvih 10 dana beznaponsko stanje, nakon čega će po svakom agregatu remont trajati po 10 dana.

On kaže da je riječ o uobičajenim aktivnostima i da se vrše sva potrebna ispitivanja prikidača, transformatora i ostale opreme.

U periodu remonta HE „Trebinje jedan“ radiće se sanacija radnih kola turbina, kao i druge prateće aktivnosti koje će doprinijeti stabilnosti i funkcionalnosti elektrane.

Zotović kaže da će ovo vrijeme biti iskorišteno i za ispitivanje prisustva toksičnih materija u turbinskom i generatorskom prostoru na čemu insistira konsultant i finansijer tih aktivnosti, s obzirom da slijedi revitalizacija postrojenja HE „Trebinje jedan“.

„S obzirom da je sistem uvezan sa HE `Dubrovnik`, radiće se i remont na toj elektrani, na agregatu dva, dok će se na agregatu jedan izvršiti potpuna revitalizacija“, istakao je Zotović, dodajući da su ti radovi obimniji i da će trajati pet mjeseci.

U okviru remonta vrši se i pražnjenje vodom dovodnog tunela HE „Dubrovnik“, dok su obavljenim predaktivnostima vršena mjerenje gubitaka vode iz tunela koji su se neznatno povećali, ali u granicama dopuštenog.

Svake godine nakon pražnjenja tunela vrši se njegov obilazak u cijeloj dužini od 16,5 kilometara i vizualno se prate promjene u tunelu.

Zotović kaže da su te aktivnosti preduslovi za izvođenje građevinskih radova u dovodnom tunelu HE „Dubrovnik“ za poboljšanje kvaliteta obloge i smanjenja gubitaka u dovodnom tunelu.

Tokom prošle sedmice rađen je remont i na postrojenju HE „Trebinje dva“, gdje je izgrađen novi sistem upravljanja elektranom.

U HET-u su istakli da je ovo preduzeće za prvih pet mjeseci prebacilo plan proizvodnje, te su najavili stabilan i pouzdan rad elektrana i nakon remontnih aktivnosti.

Izvor; Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!