Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska i...

Republika Srpska i Srbija inicijatori regionalnog udruživanja u energetici

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je 14. oktobra da postoji sjajna ideja da Srpska i Srbija integrišu određene funkcije u energetskom sektoru i da budu inicijatori regionalnog udruživanja, prenosi Srna.

– Udruživanje energetskog sektora moglo bi na najbolji način da predstavi ovaj region široj zajednici – rekao je Dodik u Beogradu, obraćajući se učesnicima 13. Ekonomskog samita Srbije pod nazivom “Stvaranje nove vizije i ekonomske budućnosti Srbije”.

On je uvjeren da mogu da se integrišu upravljanje sa investicionim i razvojnim aktivnostima, te da je dobar primjer za to saradnja Republike Srpske, Srbije i Italije na razvoju projekta “Srednja Drina”, odnosno izgradnje tri hidroelektrane snage 300 megavata, što je put kojim se treba kretati.

Predsjednik Republike Srpske je pozvao sve zainteresovane da se priključe tome.

Dodik je rekao da Srpska nije spremna da olako daje svoje energetske potencijale, navodeći da su prije godinu dana ulagači u energetski sektor bili dočekivani raširenih ruku, a da sada Srpska sve više razmišlja kako da to monopoliše za sebe.

– Moramo da sačuvamo subjektivitet, ali to ne znači da nema mjesta za partnerstvo. Ima ga i mi ga želimo, jer želimo da budemo integrisani – rekao je Dodik.

On je pozvao sve učesnike skupa, koji je okupio funkcionere, privrednike i vodeće ekonomiste u Srbiji i regionu da posjete Republiku Srpskoj, navodeći da ona ima šta da ponudi.

Dodik je podsjetio da je Srpska u dodiru sa EU, što, kako kaže, ne treba zanemariti, jer se pokazalo da su one zemlje koje su se graničile sa Unijom bile dobro mjesto za ulaganje i prebacivanje nekih pogona, za šta Republika Srpska već ima neke ponude.

– U Republici Srpskoj su sve strane banke. One su stabilne, ali sa problemima koje donose. Neko nas je nagovorio da prodajemo banke za jedan evro, a sad vidimo da smo zaglibili, ali šta je tu je. Spremni smo da radimo neke nove aranžmane u tom pogledu – rekao je Dodik.

On je istakao da prošlost još opterećuje odnose u regionu, ali da se Republika Srpska okrenula ekonomiji i da je naučila da je politika stabilnosti prednost svake ekonomije.

Predsjednik Srpske je dodao da ne može biti siguran da je politička stabilnosti postignuta do kraja, bar što se tiče BiH i Makedonije.

U Republici Srpskoj, kaže Dodik, institucionalni kapaciteti su veoma razvijeni, politika je usmjerena da daje odgovore na ekonomske izazove i na pridruživanje EU, ali postoji nekoliko važnih tema, koje treba završiti kako bi BiH dobila status kandidata za EU.

– Čini se da to nije tako daleko, ali nisam baš posebno optimista, imajući u vidu tradicionalne odnose u BiH – rekao je Dodik.

Navodeći da je EU strateško opredjeljenje Republike Srpske, Dodik je ponovio da u BiH postoje problemi i da je to zemlja u pokušaju koja nije konsolidovana.

– BiH je subjekt na tom putu. Republika Srpska ne može sama da se kreće, mada će vam svi ozbiljniji analitičari reći da je u ovom trenutku Srpska ispunila sve uslove za taj stepen saradnje sa EU, ali moramo da stanemo jer BiH mora da ide zajedno – rekao je Dodik.

On je naveo da postoji nesumnjiva opredijeljenost za put ka EU, ali i mnogo problema na tom putu, a jedan od njih je i zahtjev iz EU da se Hrvatskoj obezbijedi status da izvozi u BiH i zemlje van EU po uslovima CEFTA, što nije fer i pošteno.

Ako je BiH oko bilo čega jedinstvena, kaže Dodik, to je da nije spremna da prihvati neravnopravan odnos sa Hrvatskom i reciprocitet, jer bi pristup evropskih tržišta uništio domaću privredu.

Govoreći o privrednoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je Srpska poslala jasnu poruku da želi investitore, time što je skratila razne procedure i usvojila brojne zakone.

On je naveo da Republika Srpska već ima obezbijeđenih 2,5 mlrd EUR investicija u energetskom sektoru i infrastrukturi, kao i ima velike potencijale u poljoprivredi i zdravoj hrani.

Dodik je rekao da je Republika Srpska danas ozbiljan proizvođač struje i da izvozi 35% svoje proizvodnje, da učestvuje u projektu “Južni tok”, posjeduje velike resurse u šumama, gdje izvozi skoro svu proizvodnju prerade drveta na strana tržišta.

Prema njegovim riječima, Srpska je fiskalno stabilna, povećala je plate u javnom sektoru i penzije i bilježi privredni rast u dva zadnja kvartala, što govori da je na dobrom putu da izađe iz recesije.

On je navode da je zaduženost Republike Srpske 53% BDP-a, od čega spoljna zaduženost iznosi 24%.

Dodik je rekao da vjeruje da Srpska ima suverenitet da upravlja unutrašnjih stvarima i da je spremna da mijenja određene postojeće okvire, ukoliko dođe do nekih poremećaja.

– U Republici Srpskoj postoji vjera društva da možemo da idemo dalje i ta vjera je realna – rekao je Dodik, navodeći da bez razumijavanja svih i bez javne volje nema napredovanja i stabilnog društva.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!