Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaMađarska:Orban-Zaštitićemo MOL ako...

Mađarska:Orban-Zaštitićemo MOL ako treba

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da će vlada zaštititi naftnu kompaniju MOL, ukoliko to bude potrebno.

Predsednik uprave MOL-a Žolt Hernadi rekao je da je sa tom kompanijom sve u redu i da ona nije suočena sa izazovima koje ne bi mogla da reši.

Kako prenosi regionalni poslovni portal SEEbiz, Orban i Hernadi zajedno su položili kamen temeljac za novu fabriku butadiena MOL-ovog petrohemijskog ogranka TVK u gradu Tisaujvarošu, na severoistoku Mađarske.

Predsednik Uprave MOL-a podsetio je tom prilikom da je butadien važna sirovina za proizvodnju guma, u čemu je Mađarska već vrlo snažna, a nova će investicija dodatno smanjiti njenu zavisnost od uvoza.

Istovremeno je istakao da je u MOL-u “sve u redu, iako ima zadataka koje treba rešiti”, dodavši da to nije ništa novo za kompaniju i da to trenutno nisu izazovi koje ne bi mogli rešiti.

Premijer Orban potvrdio je da je MOL “perjanica nacionalne industrije”.

“Ponosni smo na njega, jako ga cenimo i po potrebi ćemo ga zaštititi”, citira agencija MTI Orbanove reči.

Aktuelna investicija “svetske klase”, vredna 30 milijardi forinti, zaštitiće i ojačati poziciju Mađarske u regionu na duže vreme, dodao je mađarski premijer.

On napominje da bi kroz tu investiciju MOL uskoro mogao postati partner proizvođačima automobilskih guma u Mađarskoj, kao i da će nova fabrika butadiena povećati dobit TVK-a i MOL-a za više milijardi forinti i stvoriti nova radna mesta.

Podsetivši da je država vlasnik najvećeg pojedinačnog udela u MOL-u, Orban je istakao da taj udeo ne predstavlja samo privredni, nego i nacionalni interes.

Kroz državni udeo mađarski su građani vlasnici MOL-a, a posao je vlade da štiti njihove interese, poručio je Orban.

“Ako bilo ko dovede u pitanje integritet MOL-ovih zaposlenika, mi ćemo na to uvek odgovoriti. Ali, ko god sklopi savez s MOL-om, sklapa jak strateški savez i sa mađarskim narodom”, naglasio je premijer.

MOL-ov petrohemijski ogranak TVK u izgradnju nove fabrike planira da uloži 35 milijardi forinti (160,4 miliona dolara), što je u sastavu MOL-ovog plana da u naredne tri godine u Mađarskoj, kao matičnoj zemlji, uloži 300 milijardi forinti.

Nova fabrika, godišnjeg proizvodnog kapaciteta 130.000 tona, počeće sa radom u drugom tromesečju 2015. godine.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!