Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRekordna proizvodnja struje...

Rekordna proizvodnja struje u Ugljeviku

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rudnik i termoelektrana “Ugljevik” sa proizvedenih 1.837.054 megavat-časova električne energije u 2012. godini nadmašili su proizvodnju iz prethodne godine i ostvarili rekordnu godišnju proizvodnju struje za 27 godina rada.

Iz Informativne službe kompanije ističu da je u protekloj godini Termoelektrana “Ugljevik” bila stub sigurnosti elektroenergetskog sistema Republike Srpske sa učešćem od oko 35 odsto u ukupnoj proizvodnji struje.

U septembru prošle godine to učešće je dostiglo 52 odsto, sa proizvedenih 179,96 gigavat-časova električne energije za taj mjesec.

U 2012. godini proizvedeno je i 2.027.415 tona uglja i 9.937.936 metara kubnih čvrste mase otkrivke, čime je prebačen godišnji plan proizvodnje rudnika u Ugljeviku.

Izvršni direktor za tehnička pitanja Milutin Tasovac ističe da su ovako dobri proizvodni rezultati posljedica investicionih ulaganja iz prethodnih godina.

“Svaka uložena investicija pokazala je opravdanost postignutim fizičkim  rezultatima proizvodnje električne energije, uglja i otkrivke, a naročito tehničke efikasnosti postrojenja”, istakao je Tasovac.

Prema njegovim riječima, Rudnik i termoelektrana “Ugljevik” u naredne tri godine planiraju investiciona ulaganja koja će dodatno osigurati stabilnost i pouzdanost rada bloka i sigurnost snabdijevanja termoelektrane ugljem kao i ispunjavanje ekoloških standarda neophodnih za zdravu životnu sredinu.

Tasovac je izdvojio ulaganje u postrojenje za odsumporavanje i rekonstrukciju elektro-filtera koji će emisiju dimnih gasova smanjiti ispod 50 miligrama zagađivača po metru kubnom, što je evropski standard.

Normativna ispitivanja bloka pokazala su da je stepen njegove energetske iskorištenosti 34 odsto, što je za dva osto iznad projektovanog, ističu u Rudniku i termoelektrani “Ugljevik”.

Ocjenjujući rad kompanije u protekloj godini direktor Anto Gajić kaže da su dobri rezultati posljedica dobro projektovanih i realizovanih investicija za koje su imali podršku “Elektroprivrede”, resornog ministarstva  i Vlade Republike Srpske.

“Imamo odgovornost da radimo na daljoj racionalizaciji proizvodnje u narednom periodu i očuvanju dobrih proizvodnih, poslovnih pa i tržišnih perspektiva ovog preduzeća”, rekao je Gajić.

Izvor Nezavisne

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!