Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Pad spot...

Region: Pad spot cena u prethodnoj nedelji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Spot cene su se od sredine juna stabilizovale na visokim nivoima u Jugoistočnoj Evropi, iako se širom regiona beleži manji do umereni pad.

U periodu od 20. do 26. jula prosečna nedeljna spot cena električne enrgije kretala se od 86,65 evra po MWh na rumunskoj berzi OPCOM do 90,71 evro na CROPEX i BSP, što znači da ke hrvatsko i slovenačko tržište bilo najskuplje u regionu.

Prosečna nedeljna cena širiom regiona snižena je za 1 evro na srpskom SEEPEX do čak 15 evra po MWh na grčkom ENEX.

Na rumunskom i mađarskom spot tržištu, cena je u dva puta je u prethodnih sedam prelazila prag od 100 evra po MWh i pored povećane proizvodnje vetra i hidroenergije u Rumuniji, ali i ulaska u pogon pojedinih termo postrojenja.

Pad evropskih cena gasa ispod 35 evra po MWh prošlog utorka i pad troškova za emsije na ispod 51 evro po toni takođe nije uticalo na značajnije snižavanje spot cena.

Na dan unapred tržištu srpske berze električne energije, SEEPEX DAM, cena za bazno opterećenje u ponedeljak 26. jula 2021. godine iznosi 97,18 evra po MWh, u odnosu na 99,37 evra po MWh u prošli ponedeljak. U periodu od 20. do 26. jula najniža ona je iznosila 65,59 evra po MWh, koliko je ostvareno u subotu, do 104,46 evra po MWh, u utorak 20. jula.

Prosek u ovoj nedelji iznosio je 89,72 evra po MWh, u odnosu na 90,69 evra po MWh nedelju dana ranije.

Cena električne energije na IBEX DAM za bazno opterećnje za isporuku u ponedeljak 26. jula iznosi 93,47 evra po MWh, dok je u prošli ponedeljak ostvareno 117,74 evra po MWh. U prethodnih sedam dana, bugarsko dan unapred tržište nije prelazilo prag od 100 evra, krećući se od 66,2 do 99,28 evra po MWh, a za dane vikenda ispod 80 evra po MWh.

Prosečna nedeljna cena iznosi 87,37 evra po MWh, u poređenju sa 99,28 evra po MWh u prethodnih sedam dana.

Na grčkoj berzi ENEX, električna energije je u prethodnih sedam dana koštala od 75,34 evra u nedelju do 100,98 evra po MWh u utorak.

Grčko i bugarsko dan unapred tržište kaplovano je od 11. maja 2021. godine ali spot tržišta dve zemlje su bila izjednačena samo u ponedeljak. Grčko tržište je ostalim danima bilo skuplje od bugarskog i prelazilo je prag od 75 evra po MWh.

Grčko tržište, sa prosečnih 90,5 evra po MWh (u odnosu na 105,98 evra po MWh prethodne sedmice), za razliku od prethodnih sedmica, nije bilo najskuplje spot tržište u regionu u prošloj nedelji.

U ponedeljak cena na OPCOM DAM dostigla je 102,89 evra po MWh, dok je pre sedam dana iznosila 92,37 evra po MWh. U prethodnih sedam dana, kretala se od  61,9 evra u nedelju do 107,56 evra po MWh u utorak.

Na rumunskom spot tržištu električna energije je u prošloj nedelji u proseku koštala 86,65 evra po MWh, u odnosu na 93,98 evra po MWh u periodu od 13. do 19. jula.

Na mađarskoj berzi električne energije HUPX, prosečna cena za isporuku u ponedeljak jednaka je rumunskoj – 102,89 evra po MWh. Rumusko i mađarsko tržište izjednačeno je od 23. jula.

Prosečna nedeljna cena na HUPX DAM iznosi 87,7 evra po MWh.

Na CROPEX i BSP cena za isporuku u ponedeljak iznosi 99,98 evra po MWh, u odnosu na 94,21 evra po MWh prethodnog ponedeljka.

Najniža vrednost u prethodnoj sedmici – 67,26 evra po MWh, ostvarena je u nedelju. U svim preostalim danima, osim u subotu, električna energije je bila skuplja od 90 evra.

Na hrvatskom i slovenačkom spot tržištu u prethodnoj sedmici trgovalo se u proseku za 90,71 evro po MWh, u poređenju sa 88,83 evra nedelju dana ranije, što dva tržišta čini najskupljim u JIE.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!