Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaRegion JIE: Spot...

Region JIE: Spot cene su se kretale između 77 i 149 evra/MWh u 42. nedelji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U 42. sedmici, cene električne energije pale su na većini evropskih tržišta, kao posledica velike proizvodnje energije vjetra, uprkos geopolitičkim tenzijama na Bliskom istoku. Porast prosečne cene gasa, povećanje potražnje na većini tržišta i pad proizvodnje solarne energije nadoknađeni su većom proizvodnjom energije vetra u nekim zemljama, što je dovelo do variranja cena.

Proizvodnja vetra značajno je porasla na Iberijskom poluostrvu i u Francuskoj, što je dovelo do nižih cena na berzi MIBEL i na francuskom tržištu. S druge strane, proizvodnja energije vetra je smanjena na nemačkom tržištu, što je doprinelo povećanju cena na ovom tržištu.

U regionu JIE, cena električne energije na berzama je pala na većini tržišta za blitu 4% u proseku. Mađarska je zabeležila najveći sedmični pad cene električne energije od 8%, a sledi Hrvatska sa padom cijene od 7% u odnosu na 41. sedmicu. Grčka je zabeležila pad od 5%, dok su u Italiji i Turskoj cene porasle za 3%, odnosno 2%.

U regionu Jugoistočne Evrope, većina zemalja je zabeležila pad cena električne energije, pri čemu su sva tržišta zabeležila cene električne energije iznad praga od 100 evra/MWh, sa izuzetkom Turske. 

Cene električne energije kretale su se između 77 i 149 evra/MWh, pri čemu je veleprodajna cena električne energije bile najniža u Turskoj – 77,5 evra/MWh, a sledi, sa prosečnom nedeljnom cenom od 105,9 evra/MWh.

Italija je bila najskuplja zemlja u jugoistočnoj Evropi sa 149,2 evra/MWh, a sledi Grčka sa 113,3 evra/MWh .

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: Prosečna cena na CROPEX DAM dostigla 96,6 evra/MWh u novembru

Prosečna bazna cena električne energije na dan unapred tržištu na hrvatskoj energetskoj berzi CROPEX u novembru iznosila je 96,6 evra/MWh, što je za 7% manje nego u oktobru. Prosečna vršna cena dostigla je 114,61 evra/MWh, za 2% više u odnosu na...

Mađarska: Prosečna cena električne energije na HUPX DAM dostigla 99,4 evra/MWh u novembru

Prosečna cena električne energije na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u novembru  dostigla je 99,38 evra/MWh. To je za 5% manje u odnosu na oktobar (104,99 evra/MWh). Prosečna vršna cena iznosila je 118,44 evra/MWh u novembru, što je za 4% više u...

Crna Gora: Struja ipak neće poskupeti od januara

Predstavnici EPCG i Ministarstva energetike i rudarstva najavili su da struja za domaćinstva neće poskupeti u 2024. godini. Vlasti će morati da pronađu način da osigura da se računi za električnu energiju ne povećaju ako operator distributivnog sistema CEDIS poveća naknade za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!