Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz Energetike"Eni" prodaje "Gaspromu"...

“Eni” prodaje “Gaspromu” udeo u dve češke rafinerije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Italijanski energetski koncern “Eni” namerava da svoj udeo u češkoj rafineriji “Ceska Rafinerska” proda ruskom holdingu “Gasprom”.

“Eni” je već upoznala dva ostala akcionara kompanije “Unipetrol” i “Šel” o mogućoj transakciji, piše dnevnik “Ceska Pozice” pozivajući se na izvore u vladi.

Predstavnik “Unipetrol” (koji kontroliše poljska PKN Orlen) potvrdio je da “Eni” pregovara sa ruskim holdingom. Kompaniji “Unipetrol” pripada 51 odsto, a “Šel” i “Eni” kontrolišu po 16 odnosno 33 odsto “Ceska Rafinerska”, podseća agencija Rojters.

Zbog nesuglasica po pitanju upravljanja kompanijom, i pored brojnih sastanaka akcionari nisu mogli da dogovore razvojni plan češke rafinerije.

Udeo u “Ceska Rafinerska” je 2007. godine bezuspešno pokušavao da kupi ruski “Lukoil” koji je nameravao da 17-procentni paket otkupi od svog tadšnjeg partnera “KonokoFilipsa”. Iskoristivši pravo prvenstva u otkupu akcija “Eni” je osujetio planove “Lukoila”.

U sastavu “Ceska Rafinerska” su dve rafinerije, koje su prošle godine preradile 7,318 miliona tona nafte.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!