Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoPrelazak na zelenu...

Prelazak na zelenu tehnologiju mora uključivati održivo rudarstvo

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je 27. aprila ulaganje od 18 milijardi evra Evropske investicione banke u Global Gateway EU, ambiciozni program podrške projektima održivog razvoja u partnerskim zemljama u razvoju.

Ova najava dolazi nakon novopotpisanog partnerstva EU i Norveške „Zelene alijanse“ za ubrzavanje tranzicije čiste energije u Evropi, koja će u velikoj meri zavisiti od njene sposobnosti da nabavlja kritične minerale, uključujući bakar i kobalt, iz zemalja u razvoju kao što je Demokratska Republika Kongo (DRC).

Zelena tranzicija Evrope je ključna, ali ključni akteri takođe moraju imati na umu potencijalne ekološke i etičke zamke ako se rudarenje vrši neodgovorno. Neformalne rudarske prakse često rezultiraju kršenjem ljudskih prava, degradacijom životne sredine i socioekonomskim izazovima koji su u suprotnosti sa ambicijama evropskog Global Gateway-a. Da bi zadržali svoju posvećenost odgovornim praksama dok postižu zelene ciljeve, zainteresovane strane treba da traže partnerstvo sa rudarskim operacijama koje dele njihove vrednosti i daju prioritet održivim i etičkim praksama.

 

Nova mineralna groznica

 

Poslednjih godina, evropski ambiciozni program dekarbonizacije je povećao potražnju za ključnim mineralima. Zelene tehnologije, kao što su solarni paneli i baterije, zahtevaju značajne količine minerala kao što su litijum i kobalt, očekuje se da će se globalna potražnja za kobaltom, na primer, povećati do 403% do 2050. godine, zbog centralne uloge u električnim vozilima (EV) baterije i druge tehnologije visoke potražnje za zelenu tranziciju.

Neka od najvećih svetskih nalazišta ovih kritičnih minerala nalaze se u DRC, gde se nalazi 70% svetskih rezervi kobalta, kao i ogromnih rezervi bakra sa vrednošću njegovih neiskorišćenih minerala procenjenih na 22,6 triliona evra. Ranije ove godine, EU je na inauguracionom ekonomskom forumu u Kinšasi, koji je okupio lidere DRC-a, Francuske i EU, kao i izvršne direktore više od 50 Francuza, najavila ulaganje od 50 miliona evra u ključni sektor minerala i infrastrukturne projekte DRC-a kompanije.

 

Kršenja ljudskih prava i dečiji rad

 

Uprkos ovom značajnom, globalno priznatom potencijalu, rudarski sektor DRC-a morao je da se suoči sa kršenjem ljudskih prava i ekološkim problemima koji su uobičajeni sa zanatski i ilegalnim rudarstvom.

Procenjuje se da oko 200.000 ljudi radi kao neformalni kopači ili zanatski rudari u rudnicima kobalta u zemlji, što njen neformalni sektor čini jednim od najvećih svetskih proizvođača kobalta. Ovi rudnici su se suočili sa široko rasprostranjenim kritikama zbog dečijeg rada, opasnih uslova rada i korupcije. Na žalost, mnoga deca u ilegalnim i neformalnim rudnicima rade dugo u opasnim uslovima umesto da pohađaju školu. Pored toga, nedostatak bezbednosnih mera i opreme u ovim rudnicima dovodi radnike u opasnost od ozbiljnih povreda ili smrti.

Uzimajući u obzir ove izazove i kritičnu važnost rudarstva i za ekonomiju DRC-a i za globalnu zelenu tranziciju, postoji jasna potreba za pojačanim naporima da se promovišu odgovornije rudarske prakse.

 

Glavne rudarske kompanije nastupaju

 

Rudarske kompanije koje posluju u DRC-u sve više preduzimaju akcije da podrže profesionalizaciju rudarskog sektora i obezbede da se njegovi minerali dobijaju na human, održiv način.

Na primer, kineska rudarska kompanija CMOC, 80% akcionara u rudniku Tenke Fungurume (TFM) u DRC – gde se nalazi jedno od najvećih svetskih nalazišta bakra i kobalta, pridružila se Fair Cobalt Alliance (FCA) 2021. godine. Kao druga po veličini u svetu proizvođač kobalta, CMOC razumljivo želi da podrži ciljeve FCA da se uhvati u koštac sa osnovnim uzrocima zloupotreba zanatskog i malog rudarstva (ASM). Iako nije direktno uključen u samo rudarenje ASM, CMOC podržava sektor obukom o bezbednosti i ljudskim pravima i sastancima sa zanatskim rudarima, koji su uglavnom vođeni na ilegalno rudarenje iz ekonomske potrebe kako bi bolje uzeo u obzir njihove potrebe i smanjio rizike, pored toga da se pridržava najviših ESG standarda u sopstvenim industrijskim rudarskim operacijama.

Slično tome, švajcarska rudarska kompanija Glencore, takođe članica FCA i proizvođač kobalta u DRC-u, pojačala je angažman sa ASM sektorom kako bi podržala legitimne zanatske zadruge usklađene sa međunarodnim standardima ljudskih prava, bezbednosti i dečijeg rada. Svojom akcijom vođenom uverenjem da „zakonski ASM može da igra važnu i održivu ulogu u DRC-u kada se sprovodi odgovorno i transparentno“, Glencore se sastao sa zajednicama koje okružuju njegove operacije kako bi pomogao integraciju zanatskih rudara u lanac snabdevanja i otključavanje njihovih značajan potencijal. Pored odgovornih rudarskih praksi, kompanija takođe radi na tome da pomogne lokalnim zajednicama da pronađu alternativne izvore prihoda za smanjenje siromaštva.

 

Buduće prilike

 

Formalizacija i reforma zanatskog sektora su od ključne važnosti za zadovoljavanje naglo rastuće globalne potražnje i za pomoć vladi DRC-a da povrati poreske prihode izgubljene zbog ilegalnog rudarenja. S obzirom da je primarna korist od ovih resursa njihov prihod, vlade kao što je DRC treba da ojačaju poreske režime kako bi maksimizirale naplatu prihoda i finansirale hitne socio-ekonomske ciljeve u javnom obrazovanju i zdravstvu, dok stabilizuju svoje fiskalne režime kako bi podstakle spoljne investicije.

Ti prihodi, zauzvrat, mogu pomoći u jačanju regionalnih ekonomskih partnerstava, kao što je jačanje prekogranične trgovine kroz Afričku kontinentalnu zonu slobodne trgovine. Postoje znaci da se to možda već dešava, jer su DRC i Zambija prošle godine potpisale sporazum o saradnji kako bi se olakšao razvoj lanca vrednosti u sektoru električnih baterija i čiste energije, koji ima potencijal da stvori velike nove mogućnosti za zapošljavanje i pomogne izvući zajednice iz siromaštva.

Možda još uvek vidimo samo vrh ledenog brega u smislu potencijala Afrike za minerale retkih zemalja, kao što su oni koji se koriste u električnim vozilima, što sugeriše da je puni potencijal regiona još uvek neiskorišćen jer je veći deo njegovog mineralnog bogatstva i dalje neistražen.

Kao takvo, jasno je da prelazak na obnovljive tehnologije ima potencijal da donese ogromne koristi afričkim ekonomijama, kao i globalnoj zelenoj tranziciji sve dok postoje napori da se ovo rudarenje sprovede na održiv i odgovoran način, u skladu sa vrednostima međunarodnih inicijativa kao što je Global Gateway.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Odlaganje priključenja projekata OIE – fer pravilo ili prepreka za investicije

Investitorima u obnovljive izvore energije, u slučaju da ne poseduju ili ne iznajmljuju kapacitete za skladištenje proizvedene struje, Elektromreža Srbije može da odloži priključenje na prenosni sistem čime bi rad njihovih elektrana bio onemogućen. Drugim rečima, investitorima u obnovljive izvore energije nadležni...

Srbija: Očekuje se potisivanje Memoranduma o strateškim sirovinama sa EU

Srbija i Evropska komisija potpisale su u septembru Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila, uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. Iako su pismo potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš...

Srbija: Da li rudnik litijuma može da bude ekološki bezbedan

Aktivisti Udruženja "Ne damo Jadar" i građani Loznice ponovo su protestovali ispred Gradske uprave protiv eksploatacije litijuma na području Gornjeg Jadra. U Vladi ponavljaju - od januara 2022. godine, kada je obustavljen projekat ništa se nije promenilo. Međutim, "Rio...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!