Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoPotražnja za sirovim...

Potražnja za sirovim materijalom za baterije, može li rudarska industrija nastaviti?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rethink Energy je nedavno napravio izveštaj koji analizira porast potražnje za sirovinama za baterije u bliskoj budućnosti. Odgovor na pitanje „Može li rudarska industrija da održi korak?“ je kvalifikovano „da“. To može biti trnovit put sa ograničenjima ponude koja utiču na cenu robe.

Rethink Energz očekuje da će snabdevanje litijumom biti pod pritiskom do 2026. godine, što će izazvati nestabilnost cena.

„Kinesko tržište električnih vozila ostaće najvažniji faktor koji određuje spot cene litijuma zbog svog prevelikog uticaja koji će ostati sve dok Evropa i Severna Amerika ne uspostave sopstvene lance snabdevanja.

Luksuzna tržišta malih količina će značiti da će potražnja za hemijom na bazi nikla i kobalta postati sve više lokalizovana u Severnoj Americi, dok će se materijali nižih cena verovatno koristiti na tržištima velikog obima u ostatku sveta. Iako SAD mogu da proizvode veštački grafit koristeći jeftinu električnu energiju i naftni koks, problem će biti američki kapaciteti za preradu. Kanada će možda moći da isporuči nešto iskopanog grafita, ali će njeni rudnici morati da budu odobreni od strane regulatora. Kina će još neko vreme ostati glavni snabdevač grafita. Australijske rudarske kompanije gledaju na grafit kao na sledeći litijum.

„Potražnja za manganom će se povećati sa proizvodnjom NMC katoda i značajno će se povećati sa pojavom i nakon ubrzanja proizvodnje LMFP“, dodaje Rethink Energy. „Potražnja za platinom će se premestiti sa proizvodnje katalitičkih pretvarača na proizvodnju poluprovodnika u redistributivnoj meri.

Rethink Energy očekuje da će se hemijski sastav baterija koji se koristi u Evropi prebaciti na LMFP kroz kineski izvoz i proizvodnju u inostranstvu. Čini se da se Kina već́ sad kreće u tom pravcu. IRA ohrabruje upotrebu hemija koje se mogu proizvesti bez kineskih kompanija. Očekuje se da će potražnja za niklom i kobaltom u SAD porasti kao i neophodna proizvodnja fosfata ili azotne kiseline.

Od 2022. do 2032. globalno tržište baterija za EV će porasti sa 450 GWh kapaciteta na 2.340 GWh, podstaknuto regionalnim zabranama prodaje ICE vozila u Kini i Evropi, što će dovesti do te tačke.

IRA je namamila proizvodnju baterija nazad u SAD. Pošto je cena baterije jedna trećina cene EV, cena materijala za baterije igra veliku ulogu dok se proizvođači automobila upuštaju u rat cenama. Tesla je poslednjih meseci značajno snizila cene. Moguće je da, kako u SAD opada zabrinutost dometa, pristupačniji automobili sa manjim baterijama koje se brže pune mogu uticati na tržište.

Ford, drugi najveći proizvođač električnih vozila u SAD, osnovao je podružnicu za saradnju sa CATL-om u kineskom vlasništvu. „Ford je opširno razgovarao sa Ministarstvom trgovine šta je tačno dozvoljeno pravilima IRA-e, kako bi bio u mogućnosti da u potpunosti iskoristi dostupne subvencije dok radi zajedno sa CATL-om uprkos očiglednom sukobu interesa u vezi sa kineskim vlasništvom. Kompanije ne prolaze kroz ovaj nivo napora bez razloga, a Ford ne bi izabrao da prođe kroz CATL da nije morao da bi pristupio LFP proizvodnim metodama i naknadnim uštedama.”

Živeći u zemlji koja se u osnovi finansira od rudarske industrije, dobro sam svestan povećanja globalnih rudara, kao što su BHP, Hancock i Fortescue Metals. Australija je postala jedan od najvećih izvoznika litijuma na svetu. Australijski litijum je u obliku tvrdog kamena, spodumena, što odgovara pomeranju ka hemiji LFP baterija.

Glavna determinanta cena litijuma u ​​narednoj deceniji biće stopa ekspanzije proizvodnje litijum-jonskih baterija i nastaviće da bude neraskidivo povezana sa nivoom kineske proizvodnje.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Republika Srpska: EFT dobio ekološku dozvolu za novi površinski kop

  Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je ekološku dozvolu za površinski kop za eksploataciju uglja na lokaciji Ostružnja u Opštini Stanari kompaniji EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari. Prostor na kojem se predviđa eksploatacija uglja nalazi se...

Srbija: Očekuje se potisivanje Memoranduma o strateškim sirovinama sa EU

Srbija i Evropska komisija potpisale su u septembru Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila, uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. Iako su pismo potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš...

Srbija: Da li rudnik litijuma može da bude ekološki bezbedan

Aktivisti Udruženja "Ne damo Jadar" i građani Loznice ponovo su protestovali ispred Gradske uprave protiv eksploatacije litijuma na području Gornjeg Jadra. U Vladi ponavljaju - od januara 2022. godine, kada je obustavljen projekat ništa se nije promenilo. Međutim, "Rio...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!