Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Popust od 15 odsto obezbeđuje i dogrevanje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kako je najavila ministarka energetike Zorana Mihajlović domaćinstva koja mesečno troše do 500 kilovata struje i redovno plaćaju račune od 1. oktobra imaće pravo na popust od 15 odsto. Ta povlastica omogućuje, pokazuje računica, nešto lagodniju potrošnju, jer je sadašnji prosek 350 kilovat-časova. Uz popust potrošači bi dobili 150 kilovat-časova više.

S obzirom na to da će ovaj popust važiti tokom zime, odnosno narednih šest meseci, najveći broj domaćinstava koja se greju na struju pitaju da li će moći uključujući svoje TA peći ili kotlove da iskoriste popust ili će ih struja ipak skuplje koštati?

Sandra Alagić, koja je zadužena za odnose s javnošću u Elektrodistribuciji Beograd, kaže da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši oko 350 kilovat-časova struje mesečno, ali da oni koji se greju na TA peći, pa makar to činili samo noću, neće moći da se uklope u ovih 500 kilovat-časova, jer TA peć koja se uključuje samo noću „pogori” dvostruko više. Ovaj popust će dobro doći domaćinstvima koja za dogrevanje koriste klimu, jer će popust moći da iskoriste.

– Mogućnost da pripale svoje TA peći i da uđu u broj onih koji će ostvariti popust od 15 procenata imaće domaćinstva koja, primera radi, tokom vikenda uključuju ova grejna tela. Dakle, oni koji to ne čine svaki dan. Ako neko ima TA peć od 2,5 kilovata i „puni” je 10 sati tokom noći potrošiće 25 kilovat-časova.

S ovakvom potrošnjom, dodaje, ista peć će moći da se uključi još jedan ili dva vikenda, a sve preko toga prelazi 500 kilovat-časova, pa se gubi pravo na popust.

Oni koji svake noći moraju da pale TA peći kada je struja jeftinija četiri puta, pa još i da se dogrevaju tokom dana, neće moći da ostvare ovo pravo, objašnjava Alagićka. Ona kaže da je za grejanje stana od 60 kvadrata ovom peći ukoliko se uključuje tokom noći potrebno mesečno oko 7.000 dinara, dok dogrevanje i tokom dana košta mesečno oko 10.000 dinara.

Popust od 15 odsto dobro će doći onima koji za dogrevanje svojih stanova uključuju klima uređaje. U zavisnosti od jačine klima uređaja, ukoliko se prostorije dogrevaju jedan sat dnevno domaćinstvo će utrošiti oko dva kilovata.

Alagićka kaže da računica pokazuje da se u ovaj popust od 15 odsto uklopiti svi oni koji koriste sijalice od 60 vati, a koje rade 720 sati, za šta će potrošiti 42,3 kilovat-časa, pegla koja je uključena 10 sati mesečno potrošiće 24, rerna pola sata dnevno 30, velika ringla sat dnevno 50, a mala 45 za mesec dana, dok će frižider koji radi neprestano potrošiti 30 kilovat-časova.

Tuširanjem po pet minuta dnevno tri osobe će potrošiti najviše oko 198 kilovat-časova, dok će sušenje kose, odnosno uključivanje fena snage 1.500 vati potrošiti 23 kilovat-časa.

Iako bi se neko nasmejao ovim podacima i mogao da tvrdi da je ova mera samo još jedna u nizu virtuelne statističke korpe, popust od 15 odsto će moći da iskoristi  1,9 od 3,6 miliona potrošača u Srbiji, što je više od polovine. A to već nije malo, pogotovo što zbog ograničenih proizvodnih mogućnosti Srbija mora da štedi električnu energiju i da je ne koristi za grejanje.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!