Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePlinacro želi na...

Plinacro želi na nova tržišta južne Evrope

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Jerko Jelić Balta, predsednik Uprave Plinacra i Kjetil Tungland, generalni direktor projekta Trans Adriatic Pipeline (TAP), potpisali su u petak memorandum o razumevanju i saradnji na području jugoistočne Evrope.

Iako obje kompanije već podupiru sigurnost snabdevanja i diverzifikaciju izvora plina u regiji, trogodišnji sporazum omogućiće im dodatno usklađivanje aktivnosti te razmenu tehničkih informacija, navode u Plinacru.

Kompanija TAP namerava da sagradi plinovod koji će preko Albanije i Jadranskog mora povezati Grčku s Italijom. Taj plinovod deo je evropskog Južnog plinskog koridora koji će povezati izvore plina iz Kaspijske regije s Evropom i na taj način povećati kapacitete dobijanja plina, s mogućnošću protoka u oba smera. Taj 520 kilometara dug plinovod bio bi najkraći i najjeftiniji od svih ostalih predloženih plinovoda u koridoru.

Plinacro planira da uđe na nova tržišta južne Evrope te je među idejnim začetnicima i pokretačima projekta gradnje Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), kao odvojka TAP-a preko Crne Gore do Hrvatske, s ciljem da poveća energetsku sigurnost i ekonomsku korist za Hrvatsku i celu regiju, piše Vjesnik.

U skladu s uslovima iz memoranduma, dve kompanije će osnovati zajedničku radnu skupinu koja će proučiti sva područja moguće buduće saradnje: od usklađivanja celokupnih terminskih planova i razmene korisnih iskustava do omogućavanja međusobnog razumenjivanja tehničkih zahteva svakog od ta dva projekta. To će obuhvaćati potrebe za kapacitetima, gradnje nove i nadogradnje postojeće infrastrukture, koordinaciju održavanja, kao i procene uticaja na okolinu i društvo.

Tungland je rekao da će ta dva projekta znatno pridoneti budućoj energetskoj snabdevenosti Evrope, a posebno jugoistočne Evrope. U ovako važnom trenutku razvoja svakog projekta potrebno je, dodao je, pronaći najbolje načine međusobne saradnje.

Izvor Vjesnik.hr

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!