Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeMoskva će tražiti...

Moskva će tražiti odštetu ukoliko Sofija odbije izgradnju naftovoda

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Ukoliko Bugarska zvanično saopšti da neće učestvovati u realizaciji projekta izgradnje naftovoda Burgas-Aleksandropolis, onda će se Rusija osećati oštećenom i pokrenuće mehanizme, koje dozvoljava međuvladin sporazum i tražiće odštetu.

To je izjavio ruski ministar energetike Sergej Šmatko, a prenosi RIA Novosti.

– Kao i ranije Rusija je zainteresovana za realizaciju ovog naftovoda, on je ekonomski opravdan, ali Moskva nije spremna da putem njegove izgradnje bude ucenjivana i spremna je da se povuče iz njega i aktiviraće mehanizme za odštetu po osnovu troškova koje smo imali – objasnio je Šmatko.

– Trenutno status projekta je takav da smo mi bukvalno zamrzli sve delatnosti u njemu, jer čekamo zvaničnu odluku bugarske Vlade.

– Mi ćemo delovati u skladu sa postojećim međuvladinim i korporativnim sporazumima, a oni dozvoljavaju da se pokrene zahtev za odštetu – dodao je Šmatko.

Podsetimo, prošle nedelje na sastanku u Rimu projektne kompanije Transbolkan pajplajn, bilo je odlučeno da se Bugarskoj da rok do 20. marta, da isplati 7,3 miliona evra, po osnovu rada te zajedničke kompanije Rusije, Grčke i Bugarske.

Dva dana pre sastanka u Rimu, bugarski ministar finansija Simeon Đankov je izjavio sledeće:

– Bugarska po osnovu izvršenih delatnosti po projektu duguje projektnoj kompaniji Transbolkan pajplajn 5 miliona evra.

Ministar Đankov je ovim rečima stavio do znanja da taj novac Bugarska neće uplatiti dok ne bude završena ekološka ocena Ministarstva za životnu sredinu i vode, tačnije dok ne bude gotov izveštaj o uticaju pomenutog naftovoda na životnu sredinu, u delu koji prolazi kroz Bugarsku.

Inače, Rusija i Grčka, kao po dogovoru ponavljaju da su zainteresovani za izgradnju naftovoda. On je u većinskom vlasništvu Rusije (51%), a Bugarska i Grčka su suvlasnici sa po 24,5%. Ovaj naftovod je zamišljen da prevozi isključivo rusku naftu od ruske luke Novorosijsk. Prvo do Bugarske, a kasnije kopnenim putem da nafta stiže do grčke luke Aleksandropolis i dalje da se tankerima razvozi širom sveta, a pre svega do američkog tržišta. Burgas-Aleksandropolis je od izuzetne važnosti za Rusiju, jer njegova trasa joj omogućava da izbegne prenatrpane turske moreuze Bosfor i Dardanele, koji su joj velika smetnja za isporuku njene nafte. Dodajmo i to, o projektu naftovoda Burgas-Aleksandropolis govori se već 15 godina, a kao što se vidi njegova realizacija još nije na vidiku.

U prilog ovoj tezi govore i reči ruskog ministra Sergeja Šmatka. Na pitanje da li je 20. mart prelomni trenutak za sudbinu naftovoda, Šmatko je odgovorio da tog datuma može doći do prekretnice u njegovoj sudbini.

– Moram da priznam da mene malo uznemiruje kada će biti uplaćen taj novac od strane Grčke, ali ostavljam o tome da se dogovore grčki i bugarski akcionari.

Izvor Energyobserver.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!