Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePanika zbog Fukušime...

Panika zbog Fukušime diže cijene struje u Evropi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Odluka Njemačke da privremeno zaustavi sedam nuklearnih reaktora, ukupne snage 7.000 megavata, zbog bojazni od problema koji muče japansku nuklearnu elektranu Fukušima, osjetno je podigla cijene električne energije u Evropi.
U Njemačkoj je cijena struje koja će se u mrežu isporučiti u aprilu, porasla za 17,9 odsto. Cijena struje je porasla na čak 64,25 evra za jedan megavatčas, što je najveći jednodnevni rast od 2003. godine. Od petka, kada je Japan pogodio zemljotres, a zatim cunami, cijene električne energije su porasle ukupno 28 procenata.

Pored Njemačke, cijene struje najviše rastu u Španiji i Francuskoj, koja je potpuno zavisna od nuklearne energije. Njemačka vlada zamrzla je svoju odluku o produženju rada njemačkih nuklearki na tri mjeseca. U tom periodu bi trebalo da bude ispitana bezbjednost tih elektrana, posebno kada je riječ o mogućim terorističkim napadima.
Konzervativno-liberalna vlada kancelarke Merkel je prošle jeseni, uprkos javnim protestima i neslaganju opozicije, donijela odluku da atomske centrale u Njemačkoj smiju da rade osam do 14 godina duže nego što je predviđalo do tada važeće rješenje.

Ranijom odlukom socijaldemokratsko-zelene vlade kancelara Gerharda Šredera iz 2002. bilo je predviđeno da se nuklearke zatvore najkasnije do 2025. godine, prenio je Dojče Vele.

“Skočile” i cijene gasa

U Evropi su takođe porasle i cijene gasa, jer su japanske energetske kompanije povećale kupovinu tog energenta u nastojanju da pokriju nedostatak energije iz nuklearnih elektrana.
Cijena zemnog gasa u Britaniji koja se smatra indikatorom cijene tečnog gasa, povećana je na dvogodišnji maksimum od 0,64 funti (0,74 evra) za kubni metar. Prema analitičarima, to može da promjeni razvoj tržišta gasa Evropske unije.

Izvor Capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!