Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Od juna skuplji gas

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vlada Srbije odlučila je da od juna odobri poskupljenje gasa za domaćinstva i privredu. Tačan procenat još uvek nije utvrđen, jer „Srbijagas“ nadležnoj Agenciji za energetiku nije ni dostavio zahtev iargumentaciju za više cene gasa.

Međutim, kako saznaju Novosti, već sada je jasno da Vlada neće pristati na povećanje cene gasa koji bi, u proseku, „Srbijagasu“ donelo prihode veće od 12 odsto.

– U Vladi će se tek održati sastanak na kome će sva nadležna ministarstva razmotriti mogući procenat poskupljenja gasa, tvrdi izvor „Novosti“. Za sada se računa da bi Vlada mogla da odobri da za domaćinstva gas poskupi oko devet, a privredu do 12 odsto.

U Vladi kažu da su svesni da je, sa aprilskim povećanjem cene električne energije, izvršna vlast već „istrošila“ moguća povećanja cena usluga i robe koje su pod njenom kontrolom. Naime, prema sporazumu koje su potpisali Vlada i NBS, u ukupnom, godišnjem rastu cena poskupljenja robe i usluga koje su pod kontrolom države mogu da budu do 7,5 odsto.

– Planirano povećanje cene gasa neće značajnije poremetiti taj procenat – tvrde u Vladi Srbije, i podsećaju da je sličnih situacija bilo i prethodnih godina. – Kao što će, izvesno, morati da dođe do određene korekcije ciljane inflacije za ovu godinu, tako će morati da izmeni i procenat učešća cena robe i usluga pod kontrolom države u ukupnoj inflaciji.

U Nemanjinoj 11 podsećaju da su odolevali da odobre poskupljenje gasa već gotovo dve godine.

PROTESTI

U Vladi Srbije ne žele da komentarišu najave da bi, u slučaju da se dozvoli poskupljenje gasa za domaćinstva, moglo doći do protesta potrošača. Naime, korisnici gasa u domaćinstvima koji su organizovani u nekoliko udruženja tvrde da je cena gasa od oko 40 dinara za kubni metar gasa i sada visoka i da mnogi ne mogu da plaćaju račune.

Izvor novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!