Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeKuprijanov: Srbiji od...

Kuprijanov: Srbiji od gasovoda četiri mlrd. EUR

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Gorivo iz Rafinerije nafte u Pančevu plasiraćemo na tržišta Bugarske i Rumunije kada krajem sledeće godine završimo modernizaciju postrojenja, kažu u NIS-u.

Sergej Kuprijanov, portparol ruskog energetskog giganta Gasproma, navodi da su “to naša prioritetna tržišta, tamo ćemo razvijati maloprodajnu mrežu i veliki deo proizvoda dolaziće iz srpskih rafinerija. Zatim, važne su nam Bosna i Hercegovina i Crna Gora, a razmatramo i Hrvatsku i Mađarsku”.

Po njegovim rečima, Gaspromnjeft uložiće 500 miliona evra do 2012. godine u modernizaciju rafinerije nafte u Pančevu, što će, kako procenjuje, uticati da Srbija iskoristi industrijski i energetski potencijal regiona.

Kapital kompanije povećao se 13,4 puta od 2001. godine. Kuprijanov kaže da je “sama vrednost NIS je niska u odnosu na vrednost čitave grupe, ali je važna za stratešku ulogu na Balkanu. Preuzimanje NIS je veoma važno za poslovne planove i razvoj poslovanja Gasproma u jugoistočnoj Evropi”.

On dodaje da će izgradnja „Južnog toka“ uticati na ekonomsku i energetsku stabilnost Srbije i da je “gasovod još jedan korak u obezbeđenju čiste i konkurentne energije za Srbiju, koja će postati i važno gasno čvorište u regionu”.

„Južni tok“ će omogući Srbiji otvaranje oko 2.500 novih radnih mesta, privlačenje 1,5 milijardi evra direktnih investicija, dok će od tranzitnih taksa vaša zemlja moći, za 25 godina, da zaradi četiri milijarde evra. Srbija će, istovremeno, koristiti četiri milijarde kubnih metara gasa, navodi Kuprijanov.

Portparol Gasproma objašnjava da kroz zajednički dogovor Gasprom i Srbijagas formiraju cene gasa, koje su deo sporazuma o snabdevanju.

“Ova formula zavisi od cene uvezenog gasa na granici, lokalnih taksa distributera i preduzeća koja prevoze gas, a što je sve regulisano zakonima. Takođe, bitno je uzeti u obzir činjenicu da je cena gasa direktno povezana sa cenom sirove nafte, pa je, samim tim, podložna promenama kako se menja situacija na tržištu”, navodi on.

Izvor novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!