Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNIS lane ostvario...

NIS lane ostvario čistu dobit od 16,5 milijardi dinara

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Naftna industrija Srbije (NIS) ostvarila je u 2010. godini čistu dobit od 16,5 milijardi dinara, izjavio je danas generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko.

On je na konferenciji za novinare rekao da su, osim povećanja prodaje, osnovni izvori dobiti NIS-a u 2010. bili rast proizvodnje nafte i gasa, povećanje unutrašnje efikasnosti i stabilizacija kursa dinara u odnosu prema evru i dolaru u drugoj polovini godine.

Kravčenko je kazao da će Upravni odbor i Skupština akcionara NIS odlučiti na koji će način biti raspoređena dobit koju je NIS ostvario u prošloj godini.

On je izrazio očekivanje da će NIS i u ovoj godini zabeležiti pozitivan finansijski rezultat i dodao da će NIS ispoštvovati sve obaveze vezano za investicije u Srbiji i modernizaciju Rafinerije u Pančevu.

Investicije u 2010. iznosile su 210 miliona evra, kazao je Kravčenko i dodao da bi investicije u ovoj godini trebalo da iznose 250 miliona evra.

Kravčenko je rekao da je 2010. godina bila najuspešnija za NIS u poslednjih 10 godina po proizvodnji nafte i gasa i dodao da je obim prerade bio oko 2,9 miliona tona.

On je istakao da je pad vrednosti dinara prema dolaru od oko 19 odsto i pad vrednosti dinara prema evru od 10 odsto imao negativan uticaj na poslovanje NIS-a u prošloj godini.

Govoreći o akcizama na naftne derivate, Kravčenko je izrazio očekivanje da će država naći zadovoljavajuće i izbalansirano rešenje za sve.

Izvor Tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!