Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoNemačka, Francuska i...

Nemačka, Francuska i Italija dogovorile saradnju u oblasti sirovina

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Nemačka, Francuska i Italija saopštile su da će bliže sarađivati u nabavci sirovina jer Evropa nastoji da smanji svoje oslanjanje na uvoz iz zemalja kao što je Kina.

„Bolja diversifikacija naše ponude sirovina je ekonomska sigurnost“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek u saopštenju.

Zemlje članice Evropske unije će osnovati radnu grupu koja će razgovarati o “vađenju, preradi i reciklaži” kritičnih sirovina, rekao je Habek.

„Moramo da pomognemo našim industrijama da obezbede pristup sirovinama koje su im potrebne za uspeh digitalne i ekološke tranzicije“, takođe je rekao u saopštenju francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

Forum između tri najveće ekonomije u EU bi se koristio za „razmenu informacija o našem stepenu zavisnosti, o pravcu naše nabavke, obezbeđivanju strateških zaliha“, rekao je Le Mer na konferenciji za novinare u Berlinu zajedno sa Habekom i njihovim Italijanskim kolegom Adolfom Ursoom.

Evropska komisija je u martu iznela predloge za obezbeđivanje zaliha materijala, kao što su litijum ili nikl, potrebnih za proizvodnju ključnih tehnologija poput baterija ili solarnih panela.

Le Mer je pozdravio predlog Komisije kao “prvi korak”, rekavši da je saradnja između tri zemlje prilika da se “ide dalje”.

Predlog EU će posebno podstaći uspostavljanje projekata rudarstva i vađenja sirovina u Evropi.

Francuska je već stvorila fond od 500 miliona evra (545 miliona dolara) za ulaganje u kritične sirovinske projekte, dok je Rim takođe dao milijardu evra za sličan plan.

Habek je naveo mogućnost osnivanja sličnog fonda u Nemačkoj, iako o toj ideji „još nije bilo dogovora” između ministarstava.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Republika Srpska: EFT dobio ekološku dozvolu za novi površinski kop

  Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je ekološku dozvolu za površinski kop za eksploataciju uglja na lokaciji Ostružnja u Opštini Stanari kompaniji EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari. Prostor na kojem se predviđa eksploatacija uglja nalazi se...

Srbija: Očekuje se potisivanje Memoranduma o strateškim sirovinama sa EU

Srbija i Evropska komisija potpisale su u septembru Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila, uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. Iako su pismo potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš...

Srbija: Rudarenje retkih minerala donosi ekonomske benefite

VEKOVIMA, a danas više nego ikada, rudarska industrija je veoma važna sila u globalnoj ekonomiji, kao i za ekonomsku konkurentnost pojedinih zemalja. Rudarstvo stvara ključne sirovine za kojima vlada stalna potražnja, zbog toga što se koriste za mnoštvo osnovnih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!