Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeNeažurnost države koči...

Neažurnost države koči investicije u energetiku

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Tokom nedavne posete delegacije Elektroprivrede Srbije Briselu visoki evropski zvaničnici ocenili su da se u Srbiji zakoni donose suviše sporo, pri čemu se kao primer izdvaja novi zakon o energetici, koji još nije ušao u skupštinsku proceduru.

Tokom nedavne posete delegacije Elektroprivrede Srbije Briselu visoki evropski zvaničnici ocenili su da se u Srbiji zakoni donose suviše sporo, pri čemu se kao primer izdvaja novi zakon o energetici, koji još nije ušao u skupštinsku proceduru. Uz to, u EU imaju primedbe i zbog toga što je Srbija, uz Crnu Goru, jedina država koja još nije postala punopravni član Energetske povelje, iako je još 2008. godine podnela zahtev za ulazak u tu organizaciju.

Da je reč o izuzetno važnoj instituciji dovoljno govori to što je članstvo u njoj neophodan uslov za pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji i što istovremeno predstavlja olakšicu za pridruživanje Evropskoj uniji. Strane investicije u energetski sektor bez članstva u Povelji su veoma otežane. Primera radi, da je naša zemlja član Energetske povelje mogla bi računati na nekoliko stotina miliona evra, što bi predstavljalo ogromnu podršku za domaći energetski sektor koji vapi za novim proizvodnim objektima.

U EPS-u očekuju da će do oktobra biti pripremljeni svi potrebni dokumenti za punopravno članstvo u toj organizaciji. Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a, izjavio je da ne postoje racionalni razlozi zbog kojih Srbija još nije član Energetske povelje i dodao da ona vrlo brzo može da pristupi toj organizaciji. Marković je naglasio da je članstvo u Energetskoj povelji važno jer promoviše energetsku nezavisnost zemlje, sigurnost snabdevanja i investicije. On je dodao da će se EPS zalagati kod Vlade da se taj postupak ubrza.

– Energetska povelja je akt koji promoviše nezavisnost jedne zemlje, pa i kompanije koja ima ključnu ulogu u snabdevanju strujom. Povelja promoviše trgovinu i tržište, ali i konkurentnost kao jedan od važnih segmenata sigurnosti snabdevanja i to je smisao zašto jedna kompanija želi da joj država bude član Energetske povelje – naglašava Marković.

Vladimir Rahmanjin, zamenik generalnog sekretara Energetske povelje, ističe da je Srbija posmatrač u toj organizaciji i da može postati njen punopravni član pod uslovom da donese potreban pravni okvir koji je u skladu sa njenim propisima.

– Nadležni organi Evropske povelje potom će sačiniti izveštaj i u slučaju da on bude povoljan Srbija će postati njen član – objasnio je Rahmanjin. On poručuje da je neophodno veće pojavljivanje energetskog sektora Srbije sa projektima i planovima i to ne samo u Briselu već i u Moskvi, Pekingu i ostalim delovima sveta. Prema njegovim rečima članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama može samo doprineti daljem napretku.

Naglašavajući da Evropska unija podržava aktivnosti Elektroprivrede Srbije i da je zadovoljna projektima obnovljivih izvora energije i ekološkim projektima, Filip Lou, direktor Direktorata za energiju Evropske unije, istakao je da je potrebno da državni organi u Srbiji kroz jasan regulatorni okvir energetskim kompanijama dozvole da razvijaju svoje sopstvene planove.

– Rešenje je u korišćenju modela evropskih zakona. Važno je dozvoliti kompanijama da razvijaju nove napredne proizvodne tehnologije. Primena evropskih zakona bitna je da partneri, kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i ostale evropske finansijske institucije, nastave da kofinansiraju sigurnost snabdevanja i pomognu snažan ekonomski razvoj Srbije i region – ističe Lou.

Bratislav Čeperković, izvršni direktor EPS-a naglašava da su tokom razgovora u Briselu evropski predstavnici ukazali da naš energetski sektor treba da razvija konkurentnost i iskoristi iskustvo evropskih institucija.

– Ogromni su izazovi pred EPS-om i Srbijom u oblasti energetike, jer se očekuje da taj sektor u našoj zemlji bude motor oporavka i razvoja privrede i da investicije u nove proizvodne kapacitete, gasovode, naftovode i druge infrastrukturne energetske projekte treba da budu u funkciji stvaranja uslova za stabilno snabdevanje energentima ne samo regiona već i EU – ističe Čeperković.

Izvor danas.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!