Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMini hidroelektrana do...

Mini hidroelektrana do 1.000 radnim mesta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da bi izgradnja svih 317 mini hidroelektana, za koje je danas objavljen poziv investitorima, donela ulaganje od 120 do 200 miliona evra i 1.000 radnih mesta.

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare kazala da je ukupna snaga tih mini hidroelektrana 110 megavata i da bi one trebalo da proizvode 400 gigavat sati električne energije godišnje.

“To je prvi put da Vlada Srbije i Ministarstvo energetike na taj način pozivaju investitore da ulažu u obnovljive izvore energije. Plan Ministarstva je da te mini hidroelektrane budu na mreži već 2015. i 2016. godine”, istakla je ona.

Srpska ministarka enegetike je kazala da su javnim pozivom obuhvaćene potencijalne lokacije za izgradnju mini hidroelektrana u 17 opština u Srbiji, medju kojima su na teritoriji opštine Tutin 54 lokacije, a u opštini Kraljevo 23.

Ona je istakla da je javni poziv objavljen samo za lokacije koje ispunjavaju sve kriterijume za izgradnju hidroelektrana uključujći i potreban dotok vode i dodala da se “išlo samo na sigurne lokacije”.

Izgradnja mihi hidroeletrana, naglasila je Mihajlovićeva, deo je Nacionalnog akcionog plana za iskorišćenje obnovljivih izvora energije po kojem bi do 2020. godine udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u Srbiji trebalo da se poveća na 27 odsto.

Mihajlovićeva je kazala da u Srbiji postoji oko 950 lokacija sa potencijalom za izgradnju malih hidroelekrana i najavila da će biti još javnih poziva zainteresovanim invesitorima za iskorišćenje tog potencijala.

Ministartvo energetike će u toku 2013. godine, najverovatnije do leta, otvoriti posebnu kancelariju za brze odgovore, koja će davati informacije, odgovore i dozvole investitorima u obnovljive izvore energije na jednom mestu, najavila je ona.

Mihajlovićeva je kazala i da je plan Ministarstva da se broj potrebnih dozvola za izgradnju hidroelektrana smanji sa 27 na pet da se ne bi dešavalo da investitori čekaju po dve godine za prikupljanje potrebne dokumentacije.

Kako je istakla, investitorima koji ne budu počeli gradnju godinu i po od dobijanja energetske dozvole ili saglasnosti biće oduzeta dozvola, kao što je i predvidjeno izmenama Zakona o energetici.

“Stav Ministarstva je da mora da se prekine sa dogovorima u četiri oka. Za sve što bude moglo da se iskoristi iz potencijala obnovljivih izvora energije biće javni poziv”, navela ministarka energetike.

Mihajlovićeva je dodala da su oglasi za dodelu saglasnosti i energetskih dozvola za ukupno 317 lokacija za izgradnju mini hidroelektrana objavljeni u dnevnim listovima Politika i Danas i u Fajnenšel tajmsu.

Izvor Zelena Srbija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!