Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Malo otpadnih voda u Srbiji se prečišćava

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Stepen prečišćavanja otpadnih voda u Srbiji je veoma mali i iznosi ispod 10 odsto, izjavio je direktor Direkcije za vode Srbije Aleksandar Prodanović i dodao da je posledica toga nedovoljno kvalitetna pijaća voda i pojava podzemnih voda koje ugrožavaju izvorišta pitke vode. 

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), Srbija se nalazi na 47. mestu u svetu po rezervama zdrave i pitke vode, a savremenim sistemom vodosnabdevanja obuhvaćeno je preko 70 odsto stanovišta Srbije, rekao je Prodanović na konferenciji “Portuglasko partnerstvo za vodu u saradnji sa ambasadom Portugalije”.

On je dodao da je prioritet Srbije poboljšanje vodosnabdevanja i obezbedjivanje uslova da stanovništvo pije vodu dobrog kvaliteta, ističući da sadašnjim rezultatima po pitanju prečišćavanja voda “ne možemo biti zadovoljni”.

Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante naglasio je da bi Srbija trebalo da usvoji i primenjuje direktive koje su propisane u EU, a odnose se na snabdevanje i upravljanje vodom, u cilju zaštite zdravlja i životne sredine.

Infante je naveo da podatak da je u Srbiji nizak stepen prečišćavanja (samo četiri odsto) otpadnih voda “zaista dramatičan, jer zemlja koja želi da pristupi EU ne može da tretira tako mali procenat otpadnih voda i da čak 96 odsto ispušta u Savu i Dunav i druge reke”.

Koordinator UN je naveo da je, na osnovu njegovog subjektivnog mišljenja, kvalitet vode u Srbiji danas mnogo lošiji nego pre sedam – osam godina.

Prema njegovim rečima, potencijalne investicije u vodni sektor se već sedam godina nisu pomerile sa mrtve tačke, iako je možda moglo biti nešto uradjeno tim povodom u Novom Sadu i Nišu, ali sredstva nisu isplaćena zbog regulatornih poteškoća koje ovde još nisu prevazidjene.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je da Beograd i Novi Sad i dalje nemaju dobre fabrike za prečišćavanje kanalizacionog otpada, 40 odsto stanovništva nije priključeno na kanalizacioni sistem, a kanalizacionim odlivima ugroženi su i izvori pijaće vode.

On je naveo da je 20 odsto teritorije u opasnosti od poplava i neophodno je izgraditi dobru kanalizacionu mrežu, kao i sistem odbrane od poplava.

Dežer je ukazao na to da nedavna pojava poplava u Novom Pazaru i ranije u Trgovištu i drugim naseljima u Srbiji zahteva brzu reakciju da bi se sprečili slični scenariji.

“Evropska unija je prošle godine podržala ulaganje u vodosnabdevanje u Požarevcu, Petrovcu i sada smo usmereni na projekte prečišćavanja otpadnih voda”, naveo je Dežer.

On je rekao da u programu pretpristupnih (IPA) fondova EU podržava strategiju Dunavskog sliva i da je intenzivna saradnja i pitanje zaštite u velikom interesu Srbije, dok je evropska zajednica priznala posvećenost Srbije da se posveti ovim pitanjima i sprovodjenju Dunavske strategije.

Konferencija “Portugalsko partnerstvo za vodu u saradnji sa ambasadom Portugalije u Beogradu, programom UN za razvoj i Vladom Srbije, ima za cilj da se kroz primer dobre prakse Porugalije pokaže svoje iskustvo, visoko kvalifikovanu tehničku i naučnu stručnost, integraciju socijalnih i ekonomskih veština.

Otvaranju konferencije, na kojoj će Portugalsko partnerstvo za vodu ukazati na svoj interes za saradnju sa Srbijom u tom sektoru, prisustvovali su brojni predstavnici diplomatskog kora, Vlade Srbije, banaka i drugih relevantnih institucija.

Izvor newbalkan.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!