Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EPS u EU traži partnere za obnovljive energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Bela knjiga Elektroprivrede Srbije značajan je korak u usklađivanju Srbije sa evropskim standardima održivog razvoja. Tu poruku su, kako je saopštio EPS, predstavnici Evropske komisije preneli delegaciji EPS-a koja je taj dokument predstavila u Briselu. Cilj predstavljanja Bele knjige je pronalaženje investitora za projekte korišćenja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, ukupne vrednosti četiri milijarde evra. Među temama razgovora bila je i liberalizacija tržišta električne energije, kao i način da se postigne veća racionalnost u trošenju struje u Srbiji.

Projekti izgradnje postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora energije, koje je EPS predstavio u Briselu, biće veliki izazov za tu kompaniju, rekao je funkcioner u Direktoratu za energetiku Evropske komisije Hajnc Hilbert. Kako je saopštio EPS, on je kazao da će za sprovođenje projekata biti potrebno da se pronađu partneri i da Vlada Srbije to treba da podrži kroz zakone, ali je ocenio da je to izvodljiv plan.
Generalni direktor EPS Dragomir Marković istakao je da je cilj susreta sa zvaničnicima Evropske komisije da se nađu potencijalni investitori i da se dobije pomoć za ostvarivanje tih projekata i pristup evropskim fondovima. Kako je istakao, načela Bele knjige EPS podudarna su s načelima Evropske unije za priključivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Bela knjiga EPS obuhvata i planove za aktivnosti u razvoju regionalnog energetskog sistema jugoistočne Evrope, a sagovornicima u Komisiji su dati na uvid projekti za borbu protiv klimatskih promena, energetsku efikasnost, obnovljive energije i napredne tehnologije, istakao je Marković posle susreta s direktorom Generalne direkcije za energiju Hajncom Hilbrehtom i šefom Jedinice za Srbiju u Evropskoj komisiji Mirjam Verže.

Izvršni direktor EPS Bratislav Čeperković istakao je da je Evropska komisija prvi krupni projekat EPS – Zelenu knjigu EPS – predstavljenu u junu 2009, ocenila kao vodeći projekat u regionu i 40% projektnih zadataka do sada podržala sa 91 milion evra bespovratnih sredstava, od ukupno 400 miliona.

Elektroprivreda Srbije i Naftna industrija Srbije će, rekao je Čeperković, najesen otvoriti predstavništva u Briselu.Delegacija EPS je postigla dogovor u odseku za energetiku Evropske komisije da učestvuje kao kompanija-partner u partnerskim projektima Evropske komisije. S tim u vezi, kako je istaknuto, važno je što je srpski predsednik Boris Tadić dao snažnu podršku AGRI projektu, odnosno ulasku Srbije, zajedno s Azerbejdžanom, Gruzijom i Rumunijom u izgradnju nove trase transporta nafte i gasa u Evropu.
Generalni direktor EPS-a Marković je rekao da su sagovornicima u Evropskoj komisiji predočeni projekti energetske efikasnosti, kao što su nova moderna postrojenja termoelektrana na ugalj, modernizacije i rehabilitacije takvih elektrana, modernizacije i rehabilitacije velikih elektrana, izgradnja velikih i malih hidroelektrana i korišćenja energije vetra i biomase. Kako je kazao, EPS je već odmakao u proizvodnji naprednih tehnologija, a primer je već ugovorena proizvodnja pametnih brojila, pri čemu je oko 80 miliona evra već obezbeđeno za prvu fazu proizvodnje.

Marković je ukazao na to da je EPS sklopio niz ugovora s velikim stranim kompanijama, posebno u Italiji i Nemačkoj, o zajedničkoj izgradnji hidroelektrana. Podsetio je da se uskoro očekuje ugovor sa italijanskom kompanijom Edison za proširenje i obnovu termoelektrane Kolubara B, kao i ugovori za četrdeset malih hidroelektrana i za postrojenja za vetroenergiju. Za solarne izvore energije na Zlatiboru je EPS potpisao ugovor s osiguravajućom kompanijom Dunav, a o proizvodnji elektroenergije od komunalnog otpada su potpisani ugovori s gradom Užicem i gradom Kragujevcom.

Marković je takođe stavio do znanja da je EPS naklonjena planiranom otvaranju tržišta u Srbiji i ocenio da po proizvodnim mogućnostima i delotvornosti može biti konkurentna u regionu. Dodao je da je važno naglasiti da su glavni konkurenti EPS-a velike evropske kompanije koje su kupile domaća energetska preduzeća u regionu.
Na pitanje o budućnosti proizvodnje električne energije u Srbiji nakon što zemlja izađe iz krize i potrošnja se poveća, Marković je rekao da se računa s porastom od oko 2%. Naveo je da će biti ušteda u prenosu energije, ali i istakao da je “najefikasniji izvor u stvari energetska efikasnost i štednja energije”. Generalni direktor Elektroprivrede Srbije ocenio je da se “u Srbiji besomučno troši elektroenergija”. “Proizvodnja će porasti, ali se mora smanjiti potrošnja u domaćinstvima”, kazao je on i kao primer naveo grejanje na električnu energiju. Dodao je da se enegija “bez ikakve mere troši i u industriji”. “Jedini mehanizam koji na to može delotvorno da utiče jeste ekonomska cena, a tu je i posao države da to reguliše”. istakao je Marković.

Elektroprivreda Srbije u sklopu približavanja Srbije EU ima obavezu da poveća efikasnost u proizvodnji toplotne energije i struje, kao i prenosa energije. Pregled obaveza i planova, koji će iziskivati oko četiri milijarde evra, sadržan je u Beloj knjizi koju je Elektroprivreda Srbije predstavila 24. marta. U Srbiji je dominantan izvor energije u elektranama niskokalorični lignit, koji se koristi za elektrane ukupne snage 4.000 megavata, a obnovljivi izvori izuzev vodnih resursa se malo koriste. Procenjuje se da u Srbiji obnovljivi izvori imaju udeo od 7%, ukoliko se ubroje i velike hidoelektrane.
Plan EPS-a je da se uskladi sa ciljevima EU o smanjenju zagađenja ugljen dioksidom i povećanju energetske efikasnosti za 20% i povećanje udela obnovljivih izvora energije na 20%.

Na predstavljanju Bele knjige u Beogradu rečeno je da će povećanju efikasnosti i smanjenju zagađenja ugljen dioksidom najviše doprineti zatvaranje starih neefikasnih elektrana i njihova zamena efikasnijim postrojenjima. 

Izvor elektroenergetika.info

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija pokriva potrošnju struje besplatnim kilovatima

Srbija je besplatno uvezla struju, u toku prethodna dva vikenda, zahvaljujući tome što je na prenosnoj mreži u tom trenutku bilo više električne energije nego što je potrebno za podmirivanje potrošnje. Srbija je besplatno uvezla struju 7. aprila, objavio je na...

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!