Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaMađarska: Rosatom se...

Mađarska: Rosatom se navodno povlači iz projekta Paks

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ruska nuklearna kompanija Rosatom je navodno obavestila rusku vladu o nameri da se povuče iz projekta proširenja nuklearne elektrane Paks zbog više sile, navodi 24.hu, pozivajući se na ruske izvore koji citiraju Alekseja Lihačova, generalnog direktora Rosatoma.

Proširenje NE Paks, najveća mađarska investicija svih vremena, predviđa da ruska državna grupa za atomsku energiju Rosatom izgradi dva nova reaktora u okviru projekta vrednog 12,5 milijardi evra na osnovu međuvladinog sporazuma iz 2014. godine. Rusija je obezbedila kredit od 10 milijardi evra za finansiranje 80% troškova.

Prema izvorima, Rusija više ne podržava investiciju, čija bi realizacija mogla biti otežana zbog sankcija. Nisu poznati dalji detalji.

Ministar bez portfelja zadužen za proširenje projekta Janoš Suli nije odgovario na pitanja o ovim vestima.

S druge strane, generalni direktor Rosatoma za centralnu Evropu Zalan Bač je demantovao izveštaje. Implementacija projekta Paks 2 nastaviće se prema planu i Rosatom u potpunosti ispunjava svoje ugovorne obaveze iz rusko-mađarskog međuvladinog sporazuma o zajmu, uključujući obezbeđivanje finansiranja projekta, dodao je on.

Mađarska je podigla kredit od 10 milijardi evra od Vnešekonombanke (VEB), ali zbog sankcija ruski zajmodavac ne može da izvrši prenos sredstava državnoj razvojnoj banci MFB. Da bi se to zaobišlo, VEB treba da prebaci kredite preko Rosatoma na rusku teritoriju, rekao je Bač.

Projekat kasni već nekoliko godina, pošto mađarski nuklearni regulator OAH tek treba da izda konačnu dozvolu zbog zabrinutosti vezanih bezbednosnost. Čini se da postoje problemi usklađivanja sa Rosatomovim reaktorima VVER-1200, kažu stručnjaci.

Ranije ovog meseca, Lihačov je rekao da radovi na nadogradnji nuklearne elektrane teku po planu i da će ona biti puštena u rad 2029-2030. godine.

Nuklearni projekat, generalno gledano, još nije mrtav, ali Rosatomov prostor je ograničen s obzirom na sankcije i rat u Ukrajini, rekao je za lokalne medije Atila Aszodi, bivši državni sekretar zadužen za projekat. On je takođe naglasio da je Mađarska sklopila dobar sporazum za projekat po principu „ključ u ruke“ sa fiksnom cenom. Ako iz bilo kog razloga Rusi prekorače budžet, oni snose rizike, dodao je.

Drugi analitičari predviđaju da bi, čak i ako se Mađarska bude držala Rosatoma, projekat Paks 2 će i dalje bio pod ogromnim rizicima jer bi se zapadne kompanije verovatno uzdržale od saradnje na velikom projektu sa ruskim izvođačem. 

GE Hungary, podružnica kompanije General Electric, dobila je 2018. godine ugovor vredan 793 miliona evra za proizvodnju i isporuka turbina za dva nova bloka.

Vlada smatra da je Mađarskoj potrebna nuklearna energija radi postizanja sigurnosti snabdevanja i ispunjavanja ciljeva klimatske politike. Do 2030. godine oko 90% proizvodnje električne energije u zemlji moglo bi da bude bez CO2.

NE Paks pokriva polovinu mađarske proizvodnje električne energije.

Izvor: bne.eu

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 62 evra/MWh u aprilu

Prosečna cena električne energije na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u aprilu iznosila je 61,96 evra/MWh, što je za 5% manje u odnosu na prethodni mesec (65,08 evra/MWh u martu). Prosečna vršna cena na HUPX DAM iznosila je 51,18...

Mađarska i Grčka su globalni lideri u proizvodnji solarne energije

Mađarska ima treći najveći udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u svetu, pokazuje godišnji izveštaj međunarodnog tink.tenka Ember. Prema uzveštaju, Čile je prošle godine imao najveći udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji, od 19,9 odsto, slede Grčka sa 19 odsto...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!