Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Kinezi bi u drugi blok TE uložili 300 miliona

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ponuda kineske kompanije sadrži predlog tehničkog rješenja za dvije opcije izgradnje drugog bloka Termoelektrane.

Iz najbrže rastuće ekonomije na svijetu, Kine, juče je Vladi stigla ponuda za izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima vrijedna oko 300 miliona eura, saopšteno je sinoć “Vijestima” iz izvršne vlasti.

“China Gezhouba Group International Engineering Co. Ltd dostavila je Ministarstvu ekonomije ponudu za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja, na osnovu Memoranduma o razumijevanju između vodeće kineske kompanije u oblasti termopotencijala i Vlade Crne Gore koji su, 29. avgusta ove godine, u Šangaju, potpisali ministar ekonomije Vladimir Kavarić i potpredsjednik China Gezhouba Group International Engineering Co. Ltd, Ši Li”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ponuda kineske kompanije, koja je dostavljena, sadrži predlog tehničkog rješenja za dvije opcije izgradnje drugog bloka TE Pljevlja.

“Prva je izgradnja instalisane snage 220 megavata, a druga 300 MW, dok je predviđena vrijednost investicije znatno povoljnija od prvobitne procjene”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Prvobitna procjena, koja je rađena za Elektroprivredu, iznosila je oko 340 miliona, a starom Strategijom razvoja energetike je bilo predviđeno oko 170 miliona za drugi blok jer je završena trećina infrastrukture.

Izvor “Vijesti” iz Vlade objašnjava da je vrijednost ukupne investicije u prvoj varijanti nešto manja od 300 miliona, a u drugoj preko tog iznosa.

“Tehničko rješenje je već dostavljeno EPCG na procjenu. Sljedeći korak je dogovor oko finansijskog aranžmana na bazi preliminiranih razgovora koji su vođeni u Kini, u smjeru povraćaja sredstava iz električne energije koja će biti proizvedena u budućoj TE. Drugi blok TE Pljevlja jedan je od projekata kojim je Ministarstvo ekonomije apliciralo za program 12 mjera za podsticanje saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope”, naglasili su iz Ministarstva.

Na samitu u Varšavi je dogovoreno učešće Crne Gore u programu za koji je Vlada Kine izdvojila ukupno 10 milijardi dolara za sve istočnoevropske države.

“Ministarstvo ekonomije je, projektima u oblasti termopotencijala, kao što je drugi blok TE, ali i hidropotencijala koji podrazumijeva valorizaciju potencijala Komarnice i Morače, pozicioniralo Crnu Goru kao prvu zemlju u regionu koja je prijavila konkretne projekte i aplicirala za fond od 10 milijardi dolara”, podsjetili su iz Ministarstva ekonomije.

Vrćanje investicije kroz državni kredit ili udio u EPCG

Sa kineskim partnerima tek naknadno treba da se definiše model vraćanja ovog ulaganja. Moguće je da će to biti kredit koji će vraćati Vlada ili Elektroprivreda Crne Gore.

Nije isključena ni mogućnost da se Kinezima ponudi i vlasnički dio u EPCG s tim što bi u toj varijanti prethodno bili obavezni razgovori sa italijanskom kompanijom A2A koja kontroliše blizu 44 odsto vlasništva.

U svakom slučaju, ukoliko Vladi bude prihvatljiva kineska ponuda o modalitetima vraćanja investicije naknadno će se pregovarati.

Izvor Vijesti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!