Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoKako pad cene...

Kako pad cene litijuma utiče na Srbiju?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pada cena litijuma: Za Srbiju to ništa ne menja jer i da eksploatacija postoji, prihod ide van zemlje

Izvor: N1 Beograd

Nakon navodno “stavljene tačke” na Rio Tinto u Srbiji vlast ponovo računa na eksploataciju litijuma i najavljuje da će o tome odlučivati neka naredna vlada. Za to vreme cena ove rude pada. Stručnjaci navode da to ne menja ništa za Srbiju, ali da je važno da ima strateški cilj u skladu sa ekološkom agendom. 

Cena litijuma u protekloj godini je pala za preko 80 odsto na 13.200 dolara po toni, što je najniži nivo od 2020. godine, nakon što je prekomeran nivo ponude pogodio tržište, piše Fajnenšel tajms.

„Litijum je, kao i mnoge strateške sirovine, berzanska roba i podložan je oscilacijama cena u zavisnosti od potražnje i ponude. Ovaj poslednji pad je uzrokovan time što je Kina malo zaustavila proizvodnju električnih automobila. Kina je inače jedan od najvećih korisnika litijuma za baterije“, kaže Dušan Vasiljević, međunarodni ekspert za strateško planiranje u oblasti životne sredine.

„Posledice su naterale rudare – uglavnom u Australiji, koja proizvodi 40 odsto svetskih zaliha – da ograniče proizvodnju jer usporavanje potražnje za električnim vozilima ostavlja zalihe poluobrađenog materijala kroz lanac snabdevanja. Svoje poslovanje preispituju i druge kompanije širom sveta. Iako litijum nije pao tako nisko kao u periodu 2019-2020, kada je dostigao najnižu vrednost od oko 6.000 dolara po toni, profitabilnost mnogih proizvođača je na sličnom nivou“, piše Fajnenšel tajms.

Pitanje isplativosti eksploatacije litijuma je za kompanije, a ne države koje im to omogućavaju, pojašnjava međunarodni ekspert za strateško planiranje iz oblasti životne sredine.

Upitna je sudbina Rio Tinta u Srbijina koji je predsednica vlade navodno stavila tačku, da bi predsednik Srbije najavio da će se o ovoj temi ponovo odlučivati.

„Rio Tinto je bezmalo moćniji nego naša država u finansijskom smislu. Oni, ako nešto reše, nemaju razloga da od toga odustanu“, kaže Vasiljević.

Promene na tržištu litijuma, smatra, se ne odražavaju na Srbiju jer, sve i da eksploatacija postoji, prihod ide van zemlje, dok u zemlji ostaje deo koji se odnosi na rudnu rentu. Glavno je pitanje, kaže, šta je strateški cilj Srbije.

„Na šta treba država Srbija da stavi akcenat? Na industriju, na usluge, na turizam, na šta? Jer mi svakoga dana vidimo otvara se fabrika za motanje kablova, fabrika gaća, pa onda rudnik, pa IT, pa ćemo da pravimo automobile, pa onda nećemo, nego ćemo da pravimo avione i šta ja znam. To je rasipanje resursa“, kaže Vasiljević.

Smatra i da bi rudarenje litijuma imalo brojne negativne efekte na životnu sredinu.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Očekuje se potisivanje Memoranduma o strateškim sirovinama sa EU

Srbija i Evropska komisija potpisale su u septembru Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila, uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. Iako su pismo potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš...

Srbija: Da li rudnik litijuma može da bude ekološki bezbedan

Aktivisti Udruženja "Ne damo Jadar" i građani Loznice ponovo su protestovali ispred Gradske uprave protiv eksploatacije litijuma na području Gornjeg Jadra. U Vladi ponavljaju - od januara 2022. godine, kada je obustavljen projekat ništa se nije promenilo. Međutim, "Rio...

Srbija: Rudarenje retkih minerala donosi ekonomske benefite

VEKOVIMA, a danas više nego ikada, rudarska industrija je veoma važna sila u globalnoj ekonomiji, kao i za ekonomsku konkurentnost pojedinih zemalja. Rudarstvo stvara ključne sirovine za kojima vlada stalna potražnja, zbog toga što se koriste za mnoštvo osnovnih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!