Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz Energetike“Južni tok” –...

“Južni tok” – evropski prioritet

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Projekat „Južni tok“, koji će danas biti predstavljen u Briselu, nalazi se u fazi “niskog starta” – već su potpisani međuvladini sporazumi s Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Osnivačima projekta, Gaspromu i italijanskom „Eniju“ pridružuju se, kako javlja “Glas Rusije”, francuski EdF i nemački Wintershall.

Partneri,međutim, još imaju pitanja. Šta će na kraju biti s investicijama? Koja je konačna konfiguracije maršrute od Bugarske do Italije? Kad će se pojaviti opšte fizibiliti studija projekta?

“Prezentacija „Južnog toka“ danas u Briselu može dati mnoga objašnjenja,“ smatra jedan od vodećih stručnjaka za energetiku, akademik Anatolije Dmitrijevski.

Prezentacija je izuzetno važna za Rusiju. Pre svega, zbog toga što ćemo pokazati dobru volju da pomognemo diverzifikaciju isporuka gasa u Evropu, kaže Dmitrijevski.

Posle Japana, događaja na Severu Afrike i u zoni Persijskog zaliva, Rusija izgleda kao jedini, kako primećuje radio, pouzdan partner i praktično garant energetske bezbednosti Evrope. Već preko 40 godina izvoze gas Evropljanima. I samo je dva puta, na kratko vreme, došlo do prekida – 2005. godine zbog ljutih mrazeva i 2009. godine krivicom Ukrajine. Pošto je tako, zašto se „Južnom toku“ ne bi dao status prioritetnog evropskog projekta? U odnosu na onaj koji ima „Nabuko“ i sasvim realni „Severni tok“?

Na sastanku s predsednikom Austrije Hajncem Fišerom Dmitrij Medvedev je izrazio uverenost da će „Južni tok“ dobiti takav status.

Šta to menja u praksi? – pitanje je upućeno direktoru Instituta za nacionalnu energetiku Sergeju Pravosudovu.

Uz konstataciju da se jako mnogo menja on objašnjava da Kompanije koje budu sagradile gasovod imaće ekskluzivno pravo da ga koriste. Inače, svako ko eksploatiše gas, recimo u Turkmeniji, može da zahteva pristup kapacitetima „Južnog toka“. Status prioritetnog projekta za EU omogućava njegovim vlasnicima da mirno zaključuju s partnerima dugoročne ugovor. I još nešto. Smanjuju se finansijski rizici, a to znači da projekat dobija na važnosti u očima investitora.

Pozitivan odnos prema „Južnom toku“ postepeno osvaja umove u EU, smatraju ruski stručnjaci. Usaglašavanje prezentacije projekta u Briselu s Evropskom komisijom je još jedna potvrda toga, konstatuje “Glas Rusije”.

Izvor bizlife.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!