Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaJIE: Rumunija ograničava...

JIE: Rumunija ograničava cenu električne energije i gasa, Bugarska ukida moratorijum

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Grčka predlaže plan u šest tačaka za borbu protiv rastućih cena gasa

Rumunski ministar energetike Virgil Popesku rekao je da će 8 miliona domaćinstava imati koristi od novih subvencija za električnu energiju koje stupaju na snagu 1. aprila.

Rumunska vlada je odobrila uvođenje gornje granice za cene električne energije i prirodnog gasa za domaćinstva i mala preduzeća na još godinu dana, nakon što je aktuelni program podrške istekao krajem marta. 

Istovremeno, srpske vlasti odlučile su da zadrže limit za maloprodajne cene benzina i dizela još 30 dana i privremeno smanje akcize na njih. 

Grčka je predložila plan u šest tačaka za borbu protiv rastućih cena prirodnog gasa, dodajući da je trenutna zabrana uvoza ruskog gasa nerealna.

Promene od 1. aprila predstoje i u Bugarskoj. Moratorijum na cene električne energije i grejanja za domaćinstva biće ukinut, ali očekuje se da neće biti značajnijih promena, bar na tržištu električne energije. Međutim, grejanje će poskupeti za oko 20%. 

Šeme podrške za kompanije biće produžene do juna, bez promene u odnosu na trenutni model, osim podizanja plaforna za subvencije na 300 leva (oko 153 evra) po MWh.

Rumunski ministar energetike Virgil Popesku rekao je da će od novih mera, koje stupaju na snagu 1. aprila, imati koristi 8 miliona potrošača električne energije (u kategoriji domaćinstava) i svi potrošaču prirodnog gasa. 

Ukupan iznos pomoći, uključujući i kompanije, procenjen je na 2,9 milijardi evra za  tri kvartala do kraja 2022. godine. 

Ovo će barem delimično biti komepenzovano iz prihoda proizvođača električne energije, koji će platiti dodatne poreze za prodaju po cenama iznad određenog praga.

Cena električne energije u Rumuniji iznosiće do 0,14 evra po kWh za domaćinstva čija je prosečna mesečna potrošnja u 2021. godini bila do 100 kilovat-časova. 

Domaćinstva sa prosečnom mesečnom potrošnjom u 2021. godini između 100 i 300 kWh plaćaće do 0,16 evra. 

Cena gasa za domaćinstva je ograničena na 0,063 evra po kWh. 

Za potrošače van kategorije domaćinstava električna energija će koštati do 0,2 evra po kWh, a gas do 0,075 evra po kWh za godišnju potrošnju u 2021. godini do 50.000 kWh, kao i za proizvođače toplotne energije namenjene drugim kupcima.

Grčki premijer želi tržišnu intervenciju

Grčki premijer Kirijakos Micotakis poslao je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa planom od šest tačaka za borbu protiv rasta cena gasa i električne energije.

Prema Micotakisu, potrebno je ograničiti cenu prirodnog gasa na TTF-u, pri čemu bi najviša cena pre krize bila referentna tačka. On takođe želi da postavi gornju granicu bruto dobiti u trgovini na veliko električnom energijom, koja se može postaviti i na 5% uz monitoring strane regulatora.

Grčki premijer je u pismu predložio tržišnu intervenciju kako bi se zaštitilo pravilno funkcionisanje tržišta gasa, koje je pod značajnim pritiskom zbog produbljivanja sukoba u Ukrajini i ima snažne sporedne efekte na električnu energiju koja se proizvodi na bazi gasa.

Beograd produžava mere za još 30 dana

Vlada Srbije je prošle nedelje saopštila da će produžuti ograničenje maloprodajnih cena benzina i dizela za još 30 dana i da će privremeno smanjiti akcize na motorna goriva za 20%. Gornja granica maloprodajnih cena goriva u Beogradu, uvedena u februaru, važila je do 10. marta.

Vlada nije saopštila koliko će iznositi plafon niti kada će na snagu stupiti smanjenje akciza. Gornja granica za maloprodajne cene za evro dizel i evro premijum BMB 95 postavljena je 12. februara na 1,53 evra, odnosno 1,45 evra po litru. 

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Prosečne cene električne energije kretale su se od 25 do 96 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji maja cene na većini velikih evropskih tržišta električne energije porasle su u periodu između ponedeljka, 20. maja i petka, 24. maja. Iako su cene tokom vikenda pale, nedeljni proseci na svim analiziranim tržištima su...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 64 i 96 evra/MWh u 20. sedmici

U 20 nedelji 2024. godine cene električne energije u JIE su porasle u odnosu na prethodnu sedmicu u proseku za 15%, usled pada proizvodnje vetra i viših cena gasa. U regionu jugoistočne Evrope, cene električne energije su porasle na svim...

Bugarska: Udeo solarnih elektrana u prenosnoj mreži povećan za 115% u 2024.

Učešće fotonaponskih solarnih postrojenja u mreži za prenos električne energije u Bugarskoj povećano je za 115% u periodu od 1. januara do 19. maja 2024. u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju najnoviji podaci koje je u utorak objavio operater...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!