Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaIzmena tarifnog sistema,...

Izmena tarifnog sistema, pa poskupljenje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Poskupljenja struje neće biti dok se ne izmeni tarifni sistem, istakla ministarka energetike Zorana Mihajlović, dodavši da to zavisi i od odluke Vlade. Mogući procenat poskupljenja i dalje nije poznat.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović potvrdila je RTS – u da još uvek neće biti poskupljenja struje, iako se u javnosti sve češće čuje da iz Evropske unije preporučuju da bi u naredih godinu i po struja trebalo da poskupi tri puta po 10 odsto.

“Činjenica je da će cena struje sledeće godine da se poveća, ali u kom procentu još uvek se ne može reći. Osnovni uslov za to je izmena tarifnog sistema i uvođenje socijalnih karata da bi se govorilo o realnijoj ceni električne energije”, istakla je ministarka.

Kako je objasnila, govori se o različitim procentima poskupljenja struje – od 60 do 80 odsto.

“Zadržala bih se na onome što će Vlada doneti kao svoju odluku. Naravno, onda kada se bude formirao novi tarifni sistem”, dodala je Mihajlovićeva.

Na skupu Danski dan energetske efikasnosti ministarka je najavila da će za deset dana biti poznati novi iznosi podsticajnih (fid – in) tarifa za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

Kako je istakla, najverovatnije će visina nekih fid – in tarifa biti povećana, a nekih smanjena, a za neke će verovatno biti promenjeno i vreme trajanja tih podsticajnih mera.

Ministarka je istakla da radna grupa Ministarstva energetike radi na tome i da je presipitivanje visine fid – in tarifa uobičajeno i u drugim zemljama jer su neke od njih već smanjile ili ukinule te podsticajne mere.

Mihajlovićeva je najavila i da će početkom sledeće godine, odnosno na kraju ove grejne sezone, država obezbediti toplanama početak ugradnje kalorimetara da bi se prešlo na merenje grejanja po utrošku.

Kako je istakla, i lokalne samouprave će imati obavezu da pomognu stanovništvu da se uvede merenje po utrošku, jer, kako je dodala, siromašno stanovništvo neće moći da izdrži troškove uvođenja tog sistema.

“Posvetićemo se maksimalno povećanju energetske efikasnosti u komunalnoj industriji, posebno u toplanama, koje što pre treba da počnu da proizvode i toplotnu i električnu energiju i da što više koriste obnovljive izvore energije za svoj rad”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je najavila da će Vlada do kraja ove godine usvojiti zakon o racionalnoj upotrebi energije i da će do kraja 2012. Godine biti završena i strategija razvoja energetike do 2025. Godine.

Kada je reč o energetskoj efikasnosti, Mihajlovićeva je istakla da je Srbija u skladu sa standardima EU preuzela obaveze da do 2018. Godine poveća energetsku efikasnost za devet odsto.

Izvor Rts

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!