Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaIzmena tarifnog sistema,...

Izmena tarifnog sistema, pa poskupljenje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Poskupljenja struje neće biti dok se ne izmeni tarifni sistem, istakla ministarka energetike Zorana Mihajlović, dodavši da to zavisi i od odluke Vlade. Mogući procenat poskupljenja i dalje nije poznat.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović potvrdila je RTS – u da još uvek neće biti poskupljenja struje, iako se u javnosti sve češće čuje da iz Evropske unije preporučuju da bi u naredih godinu i po struja trebalo da poskupi tri puta po 10 odsto.

“Činjenica je da će cena struje sledeće godine da se poveća, ali u kom procentu još uvek se ne može reći. Osnovni uslov za to je izmena tarifnog sistema i uvođenje socijalnih karata da bi se govorilo o realnijoj ceni električne energije”, istakla je ministarka.

Kako je objasnila, govori se o različitim procentima poskupljenja struje – od 60 do 80 odsto.

“Zadržala bih se na onome što će Vlada doneti kao svoju odluku. Naravno, onda kada se bude formirao novi tarifni sistem”, dodala je Mihajlovićeva.

Na skupu Danski dan energetske efikasnosti ministarka je najavila da će za deset dana biti poznati novi iznosi podsticajnih (fid – in) tarifa za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

Kako je istakla, najverovatnije će visina nekih fid – in tarifa biti povećana, a nekih smanjena, a za neke će verovatno biti promenjeno i vreme trajanja tih podsticajnih mera.

Ministarka je istakla da radna grupa Ministarstva energetike radi na tome i da je presipitivanje visine fid – in tarifa uobičajeno i u drugim zemljama jer su neke od njih već smanjile ili ukinule te podsticajne mere.

Mihajlovićeva je najavila i da će početkom sledeće godine, odnosno na kraju ove grejne sezone, država obezbediti toplanama početak ugradnje kalorimetara da bi se prešlo na merenje grejanja po utrošku.

Kako je istakla, i lokalne samouprave će imati obavezu da pomognu stanovništvu da se uvede merenje po utrošku, jer, kako je dodala, siromašno stanovništvo neće moći da izdrži troškove uvođenja tog sistema.

“Posvetićemo se maksimalno povećanju energetske efikasnosti u komunalnoj industriji, posebno u toplanama, koje što pre treba da počnu da proizvode i toplotnu i električnu energiju i da što više koriste obnovljive izvore energije za svoj rad”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je najavila da će Vlada do kraja ove godine usvojiti zakon o racionalnoj upotrebi energije i da će do kraja 2012. Godine biti završena i strategija razvoja energetike do 2025. Godine.

Kada je reč o energetskoj efikasnosti, Mihajlovićeva je istakla da je Srbija u skladu sa standardima EU preuzela obaveze da do 2018. Godine poveća energetsku efikasnost za devet odsto.

Izvor Rts

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!