Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaIzgradnja HE “Buk...

Izgradnja HE “Buk Bijela” pred Komisijom za koncesije BiH

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

SARAJEVO – Zajednička komisija za koncesije BiH, kojoj je povereno rešavanje spora unutar BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini, zasedaće u sredu, 27. oktobra, i pokušati da donese odluku i to dan pre roka koji joj je dao Ustavni sud u Sarajevu.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Milomir Amović potvrdio je Srni da je sednica zakazana za sredu i da postoji okvirni dogovor da svi dođu, kako bi mogli da rade.

“Nadam se da ćemo uspeti doneti neku odluku. Najpametnije bi bilo u ovoj situaciji izvršiti neka usaglašavanja da se projekat ne zaustavlja jer je to u interesu i Republike Srpske i BiH. Smatram da je najbitnije da se projekat gradi, a koju ćemo odluku donijeti i na koji način, to ćemo videti na komisiji”, rekao je Amović.

Na pitanje da li se ikada do sada desilo da se pitanje koncesija na područjima entiteta rešava Komisija za koncesije BiH, Amović je rekao da su do sada koncesije dodeljivale entitetske komisije za koncesije.

“Mi do sa nismo dodeljivali nijednu koncesiju”, rekao je Amović.

Spor koji je pred Sudom BiH pokrenuo Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije iz reda bošnjačkog naroda sa teritorije Srpske u vezi sa rješenjem o imenovanju zajedničkog tela, još nije završen, a Amović je istakao da komisija sprovodi svoje aktivnosti.

“Izdato rešenje je pravosnažno. Do sada smo radili po radnim grupama i sastancima, ali se odluke donose na sednici. Zato zakazujemo sednicu da bismo donijeli odluku na osnovu dosadašnjeg rada. Postoji neki dogovor da budemo svi na sednici, ali dok ne počne, ništa ne znamo”, rekao je Amović.

Govoreći o proceduri, on je naglasio da se odluka donosi većinom glasova od prisutnih članova, te ponovio da svih sedam članova mora biti prisutno da bi sjednica mogla biti održana, po zakonu i poslovniku.

Rad Zajedničke komisije za koncesije, kojoj je povereno rešavanje spora unutar BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini, zaustavljen je na samom početku jer je bošnjački član iz Komisije sa nivoa BiH osporio rešenje o imenovanju.

Ustavni sud je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom HE, koji zajednički nastoje da sprovedu u djelo Srpska i Srbija, donio delimičnu odluku o dopustivosti i meritumu.

Komisiji za koncesije BiH je naloženo da, u svojstvu Zajedničke komisije, najkasnije u roku od tri meseca od dana dostavljanja odluke reši sporna pitanja nastala u vezi sa dodjelom koncesija.

Izvor: capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!