Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaIskoristiti potencijale u...

Iskoristiti potencijale u oblasti energetike i zaštite životne sredine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović ocenila je da energetika i zaštita životne sredine zauzimaju značajno mesto ne samo u planovima i projekcijama Vlade Srbije, već i lokalnih samouprava.

Kalanović je na predstavljanju Plana prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine uputila poziv predstavnicima opština da detaljno prouče taj dokument, ali i da predlože nove projekte.

Ona je ukazala i na prikrivene i neiskorišćene potencijale u tim oblastima i istakla da će Srbija, kao pouzdan partner, na tom planu sarađivati i sa Evropskom unijom i sa Rusijom.

Prema njenim rečima, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave radiće u saradnji sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine na projektima koji će dati konkretne rezultate za bolji život građana Srbije.

Kalanović je u tom kontekstu najavila da će od sledeće godine biti nastavljen projekat za pravednije plaćanje energije u domaćinstvima ugradnjom kalorimetara kako bi se merila potrošnja, kao i da će biti nastavljena i ulaganja u energetsku infrastrukturu.

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave predvidelo je naredne godine 100 miliona dinara za uvođenje kalorimetara. Takođe, na taj način, sa jedne strane, biće smanjena potrošnja toplotne energije i povećana energetska efikasnost, dok će sa druge strane svako domaćinstvo u Srbiji tačno znati svoju potrošnju i koliko će platiti grejanje.

Kalanović je istakla da će u gradove i opštine širom Srbije biti uveden princip štednje i racionalnog gazdovanja energijom, kao i princip u skladu sa kojim će građani plaćati onoliko energije koliko i potroše.

Govoreći o saradnji Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, ona je podsetila na zajednički Projekat konsolidacije rada lokalnih toplana.

Projekat je urađen tako što je Ministarstvo regionalnog razvoja izradilo opsežnu analizu rada lokalnih toplana u gradovima i opštinama širom Srbije, koja je poslužila kao osnov i polazište za usvajanje uredbe kojom je Ministarstvo eneregetike ograničilo minimalne i maksimalne cene grejanja i uvelo ograničenje u disparitetu cena prema građanima i privredi, naglasila je Kalanović.

Izvor Poslovno jutro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!