Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaInvesticije u energetici...

Investicije u energetici dostižu pet milijardi evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U oblasti energetike u Srpskoj trenutno se realizuju projekti vrijedni tri milijarde evra, a procjenjuje se da njihova vrijednost može dostići i pet milijardi evra, rekao je u petak predsjednik RS Milorad Dodik.

On je na konferenciji “Stanje i perspektive razvoja energetskog sektora RS” u Tesliću, koju je organizovalo Udruženje ekonomista RS SWOT, istakao da je u RS trenutno u raznim fazama realizacije više energetskih projekata, među kojima su termoelektrane u Stanarima i Ugljeviku, te projekti na gornjoj Drini i drugi.

Jedan od najznačajnijih energetskih projekata je i izgradnja kraka gasovoda “Južni tok” kroz RS, a Dodik je najavio da bi u februaru u RS trebalo da dođe delegacija ruskog “Gasproma”, kada će biti promovisana zajednička firma Vlade RS i ove ruske kompanije.

Prema njegovim riječima, Gasprom banka će finansirati gradnju dijela “Južnog toka” kroz RS, što znači da je realizacija ove investicije izvjesna.

Dodik je naveo da je, pored plana gradnje sekundarne mreže širom RS, gasifikacije gradova pa i sela, značajno to što će dobar dio privrede preći na korišćenje ovog energenta, te da je veoma moguće da će krak ovog gasovoda ići u pravcu FBiH, a vjerovatno i prema Hrvatskoj, koja nije ušla u ovaj veliki evropski projekat zajedno sa ruskim partnerom.

Dodik je naveo da je dobio informaciju da je Kineska razvojna banka uplatila prvu tranšu za izgradnju termoelektrane u Stanarima, tako da bi radovi na njenoj izgradnji trebalo da počnu čim budu stvoreni vremenski uslovi.

Istakavši da je “Elektroprivreda Srpske” stabilizovana i da, za razliku od ranijih godina, konstantno bilježi pozitivne rezultate, Dodik je naglasio da se pokazala ispravnom odluka da se ne uđe u privatizaciju energetskog sektora.

– U odnosu na Hrvatsku, kod nas je energija jeftinija za više od 45 odsto, što u privredi pojačava konkurentsku prednost i sposobnost. Mi smo svjesni naših potencijala u tom sektoru i želimo da napravimo najbolje moguće planove i najbolja moguća kretanja – poručio je Dodik.

On je istakao da su vlasti Srpske opredijeljene da se angažuje veći broj investitora kako bi bili iskorišćeni izvori koji će povećati energetsku efikasnost i stabilnost Srpske, te poboljšani domaći potencijali u razmjeni sa okruženjem.

Dodik je ocijenio da bi proizvodnja energije trebalo da doprinese pokrivanju deficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni i da bitno utiče na društveni bruto proizvod RS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da Srpska ima ogromne hidropotencijale, te da je kroz izgradnju hidro i termoelektrana pogodan trenutak za intenziviranje njenog privrednog razvoja.

– TE u Stanarima obezbijedila je finansiranje i na proljeće će početi njena intenzivna izgradnja. TE “Ugljevik tri” ide odličnom dinamikom, kao i hidroelektrane na rijeci Drini – dodao je Kovačević. On je naveo da HE “Dabar” takođe bilježi pozitivnu dinamiku.

Strategija

Predsjednik Udruženja ekonomista SWOT Goran Račić rekao je da je Energetska strategija Srpske do 2030. godine rađena na najboljim iskustvima i praksom razvijenih zemalja, te da je kao takva dobra podloga za očuvanje i razvoj domaćeg energetskog sektora.

– Naš cilj je da RS u idućem periodu bude zemlja koja će svoje energetske potencijale usmjeriti ka izvozu i koja će na takav način smanjiti negativan spoljnotrgovinski deficit – poručio je Račić.

Izvor Poslovno jutro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!