Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaEU, USAID, UNDP...

EU, USAID, UNDP i GIZ potpisali Memorandum o razumijevanju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju /GIZ/, Razvojni program UN /UNDP/ i Delegacija EU u BiH potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o saradnji donatora aktivnih u oblasti energetske efikasnosti u BiH.

Memorandum su u Sarajevu potpisali šef Misije USAID u BiH Dejvid Bart, menadžer GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu Aleksandra Hilbig, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Zahira Virani i šef Sektora za civilno društvo, socijalni razvoj i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH Natalija Dainiskova.

Ovaj memorandum objedinjuje njihove namjere da se pojača saradnja na projektima energetske efikasnosti u BiH, a harmonizovanje poslova pomoći će pri izbjegavanju ponavljanja i omogućiti da sva četiri donatora povećaju aktivnosti na polju energetske efikasnosti, više od onoga što bi mogli postići pojedinačno.

Virani je upozorila da BiH trenutno troši oko 20 odsto BDP-a na energiju, što je tri puta više nego SAD ili zemlje EU, te dodala da bi se povećanjem energetske efikasnosti od 20 odsto u javnim objektima unutar BiH, omogućila ušteda od 420 miliona evra godišnje.

Ona je navela da intervencije s ciljem energetske efikasnosti, poput uvođenja termičke izolacije, poboljšanja u sistemu grijanja, energetsko-efikasne ulične rasvjete, semafora, imaju najviše potencijala za zaštitu okoline i smanjenja siromaštva.

Dainiskova je rekla da energetska efikasnost ima centralno mjesto u strategiji EU do 2020. godine i ostvarenju pametnijeg i održivijeg razvoja koje uključuje sve relevantne aktere i usmjerena je ka ekonomiji, koja djelotvorno koristi svoje resurse.

Prema njenim riječima, EU podržava BiH u naporima da sprovede mjere energetske efikasnosti, a potpisivanje ovog memoranduma dodatni je znak predanosti EU da doprinese koordinisanom pristupu praćenja napretka BiH.

Bart je istakao da je USAID razvio projekat „Ekonomija energetske efikasnosti“, kako bi se pokazalo da mjere energetske efikasnosti koriste potrošačima tako što, uštedama troškova, omogućavaju pristup dodatnim sredstvima.

Hilbig je izrazila nadu da će saradnja donatora i njihovih organizacija koje pružaju tehničku pomoć u oblasti energetske efikasnosti biti pozitivan primjer, koji bi mogao biti interesantan i za saradnju ovih organizacija u drugim oblastima u BiH.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!