Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaEU, USAID, UNDP...

EU, USAID, UNDP i GIZ potpisali Memorandum o razumijevanju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju /GIZ/, Razvojni program UN /UNDP/ i Delegacija EU u BiH potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o saradnji donatora aktivnih u oblasti energetske efikasnosti u BiH.

Memorandum su u Sarajevu potpisali šef Misije USAID u BiH Dejvid Bart, menadžer GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu Aleksandra Hilbig, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Zahira Virani i šef Sektora za civilno društvo, socijalni razvoj i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH Natalija Dainiskova.

Ovaj memorandum objedinjuje njihove namjere da se pojača saradnja na projektima energetske efikasnosti u BiH, a harmonizovanje poslova pomoći će pri izbjegavanju ponavljanja i omogućiti da sva četiri donatora povećaju aktivnosti na polju energetske efikasnosti, više od onoga što bi mogli postići pojedinačno.

Virani je upozorila da BiH trenutno troši oko 20 odsto BDP-a na energiju, što je tri puta više nego SAD ili zemlje EU, te dodala da bi se povećanjem energetske efikasnosti od 20 odsto u javnim objektima unutar BiH, omogućila ušteda od 420 miliona evra godišnje.

Ona je navela da intervencije s ciljem energetske efikasnosti, poput uvođenja termičke izolacije, poboljšanja u sistemu grijanja, energetsko-efikasne ulične rasvjete, semafora, imaju najviše potencijala za zaštitu okoline i smanjenja siromaštva.

Dainiskova je rekla da energetska efikasnost ima centralno mjesto u strategiji EU do 2020. godine i ostvarenju pametnijeg i održivijeg razvoja koje uključuje sve relevantne aktere i usmjerena je ka ekonomiji, koja djelotvorno koristi svoje resurse.

Prema njenim riječima, EU podržava BiH u naporima da sprovede mjere energetske efikasnosti, a potpisivanje ovog memoranduma dodatni je znak predanosti EU da doprinese koordinisanom pristupu praćenja napretka BiH.

Bart je istakao da je USAID razvio projekat „Ekonomija energetske efikasnosti“, kako bi se pokazalo da mjere energetske efikasnosti koriste potrošačima tako što, uštedama troškova, omogućavaju pristup dodatnim sredstvima.

Hilbig je izrazila nadu da će saradnja donatora i njihovih organizacija koje pružaju tehničku pomoć u oblasti energetske efikasnosti biti pozitivan primjer, koji bi mogao biti interesantan i za saradnju ovih organizacija u drugim oblastima u BiH.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!