Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSmanjenje broja dozvola...

Smanjenje broja dozvola za investitore u oblasti energetike

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović predstavila je danas Plan prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine i uputila poziv zainteresovanim investitorima da ulažu u te projekte.

Mihajlović je u Domu Vojske Srbije istakla da je procenjeno da vrednost investicija u te projekte, koji su po prvi put objedinjeni na jednom mestu, iznosi od 7 do 12 milijardi evra, i navela da bi kroz realizaciju tih poslova mogle biti otvorene na desetine hiljada radnih mesta.

Ona je ukazala na to da bi i privredni rast Srbije mogao biti optimističniji ukoliko se krene u realizaciju svih investicija, i ponovila da svi zainteresovani investitori treba da se obrate resornom ministarstvu za sve probleme sa kojima se suočavaju.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će smanjiti broj dozvola za investitore koji treba da ulažu u oblasti energetike i zaštite životne sredine, pri čemu će umesto 27 ubuduće biti potrebno samo pet takvih dokumenata.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je energetika veliki potencijal za razvoj Srbije, ali i ocenio da u tom sektoru nije ostvaren dovoljan napredak.

Dežer je najavio podršku naporima Srbije da ispuni postavljene ciljeve, i podsetio na to da je Unija do sada uložila više od 500 miliona evra u energetski sektor naše zemlje.

Investitorima su potrebni zanimljivi projekti iz te oblasti čiji je krajnji cilj uspostavljanje održivog energetskog sektora i stabilnog energetskog snabdevanja. Potrebno je liberalizovati tržište i napraviti tarife koje odražavaju troškove proizvodnje kako bi se podstakli unapređenje energetskog sektora i nove investicije, poručio je Dežer.

On je podsetio na to da Unija uvozi polovinu energije i da je u tom smislu zavisna, i ponovio da razvoj energetike može podstaći i ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta. Taj sektor u EU donosi 25 posto bruto domaćeg proizvoda i zapošljava 3,5 miliona ljudi.

Prezentaciji prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine prisustvovali su i ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko i predsednik Saveta stranih investitora u Srbiji Kostin Bork.

Izvor Poslovno jutro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!