Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska: Firme će...

Hrvatska: Firme će plaćati do 80% manju naknadu za podsticanje OIE

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Energetski intenzivne kompanije u Hrvatskoj moći će na godišnjem nivou da uštede do deset miliona evra tako što će plaćati manju naknadu za obnovljive izvore energije.

Evropska komisija je, u skladu s pravilima EU o državnoj pomoći, odobrila hrvatsku šemu za smanjenje naknade za OIE, koju plaćaju energetski intenzivne kompanije. Uredbu o ovoj šemi pripremilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u aprilu prošle godine.

Podrška OIE u Hrvatskoj trenutno se finansira iz naknade koju potrošači električne energije na svojim računima plaćaju na osnovu njihove potrošnje.

Pre mesec dana, Vlada Hrvatske donela je uredbu o kvotama za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, čime su uvedene aukcije.

Šema koja će se primenjivati do 31. decembra 2021. godine imaće privremeni godišnji budžet od deset miliona evra, i moći će da ga koriste firme aktivne u Hrvatskoj u sektorima koji su posebno energetski intenzivni, što znači sa većom potrošnjom električne energije, i koji su više izloženi međunarodnoj trgovini, saopštila je Evropska komisija.

Korisnici ove šeme mogu da dobiju smanjenje naknade od najviše 80%.

Hrvatska je Evropskoj komisiji na odobravanje podnela i plan prilagođavanja, kako bi sa pravilima o državnoj pomoći uskladila nivoe umanjenja koje su dobile firme od 2013. godine.

Evropska komisija je saopštila da smanjenje može biti odobreno samo energetski intenzivnim kompanijama izloženim međunarodnoj trgovini, u skladu sa zahtevima Smernica o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetiku 2014-2020.

Inače, Slovenija je u martu privremeno oslobodila domaćinstva i male firme od obaveze plaćanja naknade iz koje se finansiraju subvencije proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora.

Početkom aprila Federacija Bosne i Hercegovine odlučila je da naknadu u drugom i trećem kvartalu održi na istom nivou kao i u prvom.

Izvor: renewablesnow.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!