Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Poslanici...

Crna Gora: Poslanici opozicije traže parlamentarnu istragu o vetro parku Možura

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Otvaranje parlamentarne istrage i formiranje anketnog odbora tražilo je 17 poslanika opozicije „radi prikupljanja informacija o događajima koji se odnose na rad državnih organa vezano za ocene o endemskoj korupciji u Crnoj Gori, a povodom objavljivanja informacija o vladavini prava nakon nedavnih otkrića u slučaju ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije i njene istrage o davanju u zakup, izgradnji i radu vetroelektrane Možura”.

Zahtev koji je u ponedeljak predat u skupštinsku proceduru potpisalo je 17 poslanika opozicionih partija.

„Zadatak odbora je da prikupi informacije i dokumenta, uzme izjave od državnih funkcionera, obezbedi puno poštovanje principa zakonitosti na osnovu kojih se može utvrditi činjenično stanje vezano za predmet parlamentarne istrage. Svi nadležni državni organi su dužni u celosti i bez izuzetka da učestvuju i sarađuju sa odborom, u skladu sa Zakonom o parlamentarnoj istrazi. Pozvana lica su obavezna da se odazovu pozivu odbora“, navedeno je u predlogu.

Odbor je, kako se navodi, dužan da u roku od 30 dana od formiranja obavi sve radnje neophodne za zaključivanje parlamentarne istrage i da 15 dana nakon zaključenja istrage dostavi parlamentu izveštaj.

Malteška policija sarađuje sa Europolom u istrazi povodom tvrdnje da je kompanija biznismena Jorgena Feneka zaradila milione od projekta vetroelektrane kod Ulcinja. Fenek je optužen za ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije. Mediji su u petak objavili da u istrazi povodom njene likvidacije, tragovi novca vode do Crne Gore, odnosno projekta na brdu Možura.

Istraga o ubistvu novinarke je uzdrmala politički establišment mediteranskog ostrva i dovela do ostavke premijera Džozefa Muskata početkom ove godine. U centru istrage biće izveštaj lista Times of Malta i agencije Rojters o tome kako se Fenekova tajnovita kompanija „17 Black” ugradila u posao malteške državne kompanije Enemelta u Crnoj Gori i profitirala 4,6 miliona evra.

Optužbe za korupciju progone malteško-crnogorski projekat od samog početka.

Konzorcijum na čelu sa španskom energetskom kompanijom potpisao je 2010. sa Vladom Crne Gore sporazum o projektu vrednom 65 miliona evra i o, kako je objavio Shiftnews, dodatnim skrivenim isplatama od čak 10 miliona, između ostalog političarima, preko razrađene mreže posrednika.

„Ljudi u vladi Crne Gore su na Malti našli slične sebi, sa kojima mogu poslovati i podeliti prihod”, izjavio je za Shiftnews posrednik u tom poslu, pod uslovom da ostane anoniman.

U novembru 2015. godine, kada je malteška vlada objavila da Enemalta kupuje projekat u Crnoj Gori, saopšteno je da njegova ukupna vrednost iznosi 90 miliona evra, što je znatan skok u odnosu na 65 miliona iz istog ugovora koji je Vlada 2010. potpisala sa Špancima.

Enemalta je projekat realizovala u partnerstvu sa kineskim gigantom Šangaj elektrik, koji je 2014. godine za 320 miliona evra kupio 33 odsto udela u malteškoj firmi.

Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vetroelektrane na Možuri potpisan je u julu 2010. sa konzorcijumom Fersa & Čelebić, u čijem sastavu su bili španska kompanija Fersa Energias Renovables i Čelebić iz Podgorice, koji je u međuvremenu napustio posao.

Prema tom ugovoru, vlasnici vetroelektrana na Možuri dobijaće od potrošača električne energije subvencije po osnovu „zelene investicije” od 115 miliona evra za 12 godina rada.

U podgoričkom Osnovnom sudu se vodi spor o ovom poslu. Budvanin Vladimir Popović i Španac Karles Kolu Palou su pre više od šest godine podneli tužbu protiv prvih partnera Vlade u tom projektu – Ferse, BWP Montenegro i BWP Europe Consulting.

Tužbu su podneli, jer im, navodno, nije isplaćena provizija od po 2 miliona evra za ugovaranje posla. U spisima predatim uz tužbu pominju se i sumnje u postojanje visoke korupcije u poslu izgradnje vetroelektrane. Budvanin i Španac tvrdi da je njihov zadatak bio da obezbede Fersi ovaj posao preko firme BWP Montenegro čiji je zastupnik bila Milena Popović, ćerka dugogodišnjeg sindikalnog lidera Danila Popovića.

Izvor: bankar.me

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!