Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaGrčka na putu...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima i ogroman potencijal za eksploataciju obnovljivih izvora energije.

Prema studiji konsultantske kuće KPMG, projekat elektromreže Jugoistok-Sever, koji je Grčka pokrenula sa svojim partnerima u Evropi prošle godine, mogao bi doneti između 6,2 i 17,5 milijardi evra za grčku privredu, uz istovremeno smanjenje cene električne energije za potrošače i jačanje energetske bezbednosti Evrope, piše Grik Reporter.

Tokom poslednjih nekoliko godina, Grčka se pojavila kao regionalno energetsko čvorište, služeći i kao pretovarna tačka za snabdevanje prirodnim gasom jugoistočne i zapadne Evrope i kao izvoznik električne energije svojim susedima.

Grčka je u subotu primila prvu pošiljku tečnog prirodnog gasa u postrojenju za regasifikaciju plutajućeg skladišta (FSRU) u Aleksandrupolisu

FSRU će biti povezan sa 28 kilometara dugim podmorskim i kopnenim gasovodom za prenos gasa pod visokim pritiskom, koji će, kada bude u funkciji, isporučivati prirodni gas Grčkom prenosnom sistemu (NNGTS) i dalje do krajnjih potrošača u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Severnoj Makedoniji, Srbiji i dalje do Moldavije i Ukrajine na istok i Mađarske i Slovačke na zapad.

Sa ovim projektom, Grčka je dobila svoje drugo postrojenje za uvoz LNG-a, dodajući DESFA-in uvozni terminal koji se nalazi na ostrvu Revitousa.

Grčka planira elektroenergetske veze sa Egiptom, Kiprom i Izraelom

Grčki nacionalni mrežni operater želi da unapredi elektroenergetske veze sa Bugarskom, Italijom, Severnom Makedonijom, Albanijom i Turskom, ali takođe nastavlja sa planovima za povezivanje grčke mreže sa Kiprom, Izraelom i Egiptom.

Projekat Grčka-Egipat uključuje povezivanje egipatskog i grčkog elektroenergetskog sistema putem podmorskih kablova i visokonaponskih jednosmernih strujnih veza, kapaciteta 3.000 MW. Cilj Grčke je da transportuje 100 odsto zelene energije iz Egipta u Atiku, a samim tim i na evropsko tržište.

Interkonektor Grčka-Kipar-Izrael/Euro Azija je projekat čiji je cilj okončanje energetske izolacije Kipra uz povezivanje Izraela sa EU. Njegov rok implementacije je do 2027. za segment Krit-Kipar i do 2029. za segment Kipar-Izrael. Projekat sa budžetom od 1,9 milijardi evra privukao je interesovanje velikih investitora unutar i van Evrope.

U studiji KPMG se takođe navodi da Grčka predvodi ostatak Evrope u „ozelenjavanju” svog energetskog sektora, tako što je naglo smanjila upotrebu lignita kao izvora goriva i istovremeno povećala proizvodnju iz obnovljivih izvora, posebno solarne energije.

„Grčka sprovodi opsežne reforme u svom energetskom sektoru kako bi promovisala dekarbonizaciju i podstakla razvoj konkurentnih tržišta. U apsolutnom smislu, sektor proizvodnje električne energije u Grčkoj smanjio je emisije CO2 za više od 58 odsto u poređenju sa nivoima iz 2010. godine“, navodi se u izveštaju.

Ovo se uglavnom pripisuje velikom smanjenju proizvodnje i upotrebe lignita i korišćenju obnovljive energije. Pored toga, može se primetiti da je ranije pomenuto smanjenje od 58 odsto, koje je Grčka ostvarila, znatno veće u odnosu na 21 odsto, koliko iznosi prosek EU27.

Govoreći na ministarskoj konferenciji Međunarodne agencije za energetiku (IEA) ranije ove nedelje, zamenica ministra životne sredine i energetike Aleksandra Sdoukou je rekla da je Grčka za samo četiri godine udvostručila instalisane kapacitete elektrana na obnovljivu energiju u zemlji, čime je dostigla 50 odsto proizvodnje električne energije, dok je cilj za 2030. godinu da dostigne 80 odsto.

Izvor: Energija Balkana

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Potencijalni projekti solara i vetra omogućili bi regionu da se odrekne gasa

Prema izveštaju Global Energy Monitor-a, zemlje Zapadnog Balkana imaju dovoljno potencijalnih solarnih i vetroenergetskih projekata da generišu četiri puta više električne energije nego gasne elektrane, što bi donelo milijarde evra ušteda i izbeglo značajne emisije ugljen-dioksida. Podaci iz Global Wind...

Grčka: INEKP predviđa da kapacitet skladišta energije dostigne 4 GW 

Grčki nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) predviđa povećanje kapaciteta za skladištenje energije za 30 odsto u odnosu na cilj koji je bioo uključen u raniji nacrt, poslat Evropskoj komisiji prošlog novembra. Ciljani kapacitet za skladištenje energije za 2030. Godinu u INEKP-u...

Grčka: Energetski regulator ispituje visoke cene struje na berzi

  Grčka Agencija za energetiku RAAEY ispituje velike dnevne fluktuacije cena električne energije na veleprodajnom tržištu. Zvaničnici regulatorne agecnije potvrdili su da je od opertora energetske berze zatražen kompletan izveštaj o ponudama po satu koje su proizvođači električne energije podneli u poslednjih nekoliko dana. Istraga RAAEY...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!