Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Vrednost...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona.

Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga će se osjetiti već u maju, kada počinje remont Termoelektrane (TE) Pljevlja koja neće raditi dva mjeseca, prenosi portal RTCG.

Neuobičajeno lijepo vrijeme u januaru i februaru nije uticalo na hidrološku situaciju. Naprotiv, u EPCG su zadovoljni količinom kiše koja je pala tokom prva dva mjeseca.

“U januaru smo imali ostvarenje preko 60 posto od očekivanih padavina, ali je februar bio izdašniji, pa smo imali oko 170 ostvarenja u odnosu na očekivane padavine, tako da su samim tim hidroelektrane u odnosu na pogonsku spremnost iskoristile svaku kap koju je bilo moguće da se uhvati”, kazao je predstavnik EPCG, Bojan Đordan.

Više kiše, više je i struje. To što snijega nije bilo trenutno se ne osjeća, ali će sigurno doći na naplatu.

“Ali će se odraziti u maju, opet u zavisnosti od hidrologije kakva će biti u tim mjesecima. Ukoliko bude prosječna, neće to biti veliki nedostaci, ali ukoliko bi hidrologija podbacila, svakako naročito s aspekta punjenja Pivskog jezera, onda ćemo imati nedostatak hidrološkog potencijala što će da uslovi manju proizvodnju iz HE”, naveo je Đordan.

Isključenje pogona TE Pljevlja na dva mjeseca značajno će povećati deficit struje.

“Karakteristačan drugi kvartal godine gdje očekujemo oko 350 litara po metru kvadratnom padavina. Ukoliko se ostvari očekujemo prosječnu proizvodnju, ukoliko ne, imajući u vidu izlazak TE 1. aprila u redovni godišnji remont za april i maj, definitivno će biti povećan taj deficit, tako da će se količine nadomjestiti iz uvoza”, rekao je Đordan.

Uvozila je Crna Gora struju i tokom prošle godine, ali istovremeno i izvozila. O tome brine tim ljudi koji svakodnevno prati stanje na tržištu.

“U zavisnosti od tržišne cijene pokušavaju da ostvare najbolji finansijski efekat za kompaniju, tako da se uvijek dešavaju i uvoz i izvoz, ali je dominirao izvoz”, saopštio je Đordan.

EPCG otkupljuje svaki proizvedeni megavat struje i od malih hidroelektrana i vjetroelektrana. Ove godine očekuju i prve efekte solarnih panela, što će, kako je kazao Đordan, obogatiti distributivnu mrežu za 30-ak megavata.

Izvor: Mina

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 46 i 77 evra/MWh u 15. nedelji

U 15. nedelji cene električne energije u Evropi porasle su u odnosu na prethodnu nedelju u proseku za 25 odsto, zbog povećanja prosečne cene gasa i prava na emisiju CO2. U regionu JIE, cena struje na berzama je porasla na gotovo svim tržištima, osim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!