Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaGrčka beleži povećanje...

Grčka beleži povećanje proizvodnje hidroenergije za 216% i energije vetra za 123%

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Proizvodnja hidroenergije u Jugoistočnoj Evropi povećana je u trećoj nedelji janaura u odnosu na prethodnu nedelju, kao posledica obilnih padavina u regionu. Ukupna proizvodnja hidroelektrana povećana je za 16 odsto, na 2,16 TWh. 

Na svim tržištima u regionu proizvodnja hidroenergije je bila visoka, a Grčka je zabeležila najveći rast tokom ove nedelje za neverovatnih 216 odsto, na ukupno 776 GWh. Slede Hrvatska, Srbija i Rumunija koje su zabeležile rast proizvodnje za preko 30 odsto. Bugarska je zabeležila nešto manji rast, od oko 5 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Manja potražnja za električnom energijom i visoka proizvodnja iz obnovljivih izvora i hidroelektrana doveli su do pada proizvodnje električne energije u termo jedinicama u regionu, za oko 11 odsto, na 7,68 GWh. Proizvodnja na bazi uglja je smanjena za 5 odsto, na 4,16 TWh, dok je proizvodnja na bazi gasa smanjena za 17 odsto, na 3,5 TWh.

Gasne elektrane u Grčkoj beleže pad proizvodnje za 57 odsto, dok su termoelektrane na lignit smanjile proizvodnju za 33 odsto, pošto je povećana proizvodnja iz obnovljivih izvora, a posebno vetra. 

Bugarska je zabeležila je pad proizvodnje na bazi uglja i gasa za 17 odsto, odnosno 2 odsto.

Proizvodnja iz varijabilnih obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi porasla je u trećoj nedelji u januar za oko 32 odsto, na blizu 3 TWh, uglavnom zahvaljujući mnogo većoj proizvodnji vetra. Proizvodnja vetra je porasla za 38 odsto u odnosu na drugu nedelju januara, na 2,6 TWh. 

Sva tržišta u regionu zabeležila su veću proizvodnju energije vetra, osim mađarskog, dok je Grčka zabeležila najveći procenat povećanja od čak 123 odsto, na su 354 GWh. Proizvodnja vetra u Bugarskoj i Rumuniji porasla je za oko 46 odsto u obe zemlje.

Proizvodnja solarne energije u regionu JIE umereno je porasla, za 3 odsto, na 381 GWh ukupno. Sve zemlje u regionu, osim Mađarske i Grčke, beleže porast solarne proizvodnje, uglavnom zahvaljujući vedrom vremenu. 

Rumunija je zabeležila najveći porast solarne proizvodnje, za 110 odsto, dok je Mađarska zabeležila pad solarne proizvodnje za 30 odsto. 

Proizvodnja varijabilnih OIE u Grčkoj je naglo porasla u trećoj nedelji, za za 72 odsto, na 434 GWh, uglavnom zbog veće proizvodnje vetra.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice od 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira da izda u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 miliona evra. Reč je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 evra s...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice od 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira da izda u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 miliona evra. Reč je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 evra s...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!