Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeGasne elektrane skuplje...

Gasne elektrane skuplje od hidrocentrala

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija odavno planira izgradnju niza gasnih elektrana, ukupnog kapaciteta 950 megavata : u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu i Nišu.

Upućeni kažu da sve i da se u ovom času kreće s gradnjom gasnih elektrana u Srbiji, taj posao treba raditi tako što bi „Srbijagas” osnovao svoju firmu koja bi radila ceo posao. U suprotnom, struju koja se proizvodi u gasnim elektranama taj drugi vlasnik kilovate bi  prodavao po tržišnoj ceni, znači skuplje.

Za rad gasnih elektrana Srbiji potrebno mnogo više gasa od 10 miliona kubika, koliko dnevno može da povuče iz Mađarske, izjavio je za „Politiku” Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije.

On kaže da bi idealno bilo izgraditi gasne elektrane kogenerativnog tipa koje bi proizvodile struju, a toplu vodu koristile  za grejanje, i dodaje da bi to za Srbiju (koja ima problema s manjkovima struje) bio dobar potez bez obzira što je ovako proizvedena električna energija mnogo skuplja nego da se dobija iz vode ili uglja.

Gradnja gasne elektrane tesno bi mogla biti povezana i s gradnjom kraka magistralnog gasovoda prema Dimitrovgradu, odnosno od bugarske granice prema Nišu, kaže dr Zorana Mihajlović Milanović, ekspert za energetiku. Ona, međutim, ne vidi logiku da se prioritet daje gradnji gasnih elektrana pored hidropotencijala i uglja koje Srbija ima dovoljno.

– U redu je da Srbija ima i gasne elektrane kogenerativnog tipa. Ali graditi gasnu elektranu s ovom cenom gasa i dobijati struju koja je mnogo skuplja, a struja je u Srbiji i dalje socijalna kategorija i narodu je skupo da kilovat plaća i po ovoj ceni, postavlja logično pitanje zašto tu struju ne bismo dobijali iz hidropotencijala. Odnosno zašto smo sve dali Italijanima koji će da proizvode čistu energiju s naših reka i pune svoje bilanse, a mi ćemo uvoziti gas, jer ga nemamo i iz njega proizvoditi skupu struju. Tu nema logike – kaže Milanović.

Na pitanje zašto je to tako, ona odgovara da je glavni problem nepostojanja državne energetske strategije. Ministarstvo energetike ne zna šta su mu prioriteti, pa zato između toga da gradi „Đerdap 3” ili objekte na Drini ,jer vode ima u izobilju, država izabere da joj je bolje da struju proizvodi iz gasa koji se uvozi.

Po njenim rečima, od ukupne ruske ponude, najinteresantiji je sporazuma o saradnji između grada Beograda i ruske elektroenergetske kompanije OAD Interao UES namenjen unapređenju funkcionisanja toplotno-energetskog sektora grada.

Nadalje ona misli da je to ulazak Rusije u elektroenergetiku Srbije ne preko EPS-a, nego preko Beogradskih elektrana, budući da je memorandum potpisan 2008. godine s INTERAO koji je predviđao saradnju direktno s EPS-om istekao. Tada su kao glavni projekti pominjani reverzibilna hidroelektrana „Bistrica”, treći blok TE „Nikola Tesla B” i „Kolubara B”.

Izvor seebiz.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!